Fájhat az EU-nak az akció

Recep Tayyip Erdogan ismét azzal fenyegette csütörtökön az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet enged országából Európába.

2019. 10. 11. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan ismét azzal fenyegette csütörtökön az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet enged országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak minősíti a szerdán megkezdett török hadműveletet Északkelet-Szíriában.

A török elnök úgy fogalmazott: Ankarának könnyű a dolga, csak meg kell nyitnia ehhez a kapukat. A fenyegető hangvételre azt követően került sor, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az egyoldalú katonai akció leállítására szólította fel Ankarát. A hazai liberális médiában eközben végigsöpört a német Der Spiegel információ­ja, miszerint magyar vétó miatt késlekedett a közös állásfoglalás.

Fotó: Reuters

Az EU-nak mindenesetre nem csupán a Törökország területén várakozó menekültek miatt fájhat a feje. A most Ankara által célba vett – és az SDF gerincét adó – Népvédelmi Egységek kurd fegyveres csoport tartotta mindeddig őrizetben azt a több mint tízezer, az Iszlám Államhoz (ISIS) köthető szélsőségest, akiket a terrorszervezet „kalifátusának” összeomlása után ejtettek foglyul.

Csakhogy a kurdok most mozgósították és a török határhoz küldték a leginkább harcképes alakulataikat. A BBC hírportálja azt írta: a harcok fényé­ben egyáltalán nem világos, hogy a kurdok folytatják-e a táborok őrzését. Az amerikai hadsereg egyébként a török akció megkezdésével egy időben őrizetbe vette és eltávolította Északkelet-Szíriából az ISIS két hírhedten veszélyes terroristáját. A Nagy-Britanniából érkezett férfiak mintegy harminc nyugati túsz kivégzéséért felelősek.

A kurdoknak minden képességükre szükségük van. Hírügynökségi beszámolók szerint legkevesebb hét civil áldozata van az eddigi offenzívának. Donald Trump kijelentette: Amerikának nincs félnivalója, a dzsihadisták nem az Egyesült Államokba, hanem Európába fognak szökni, mert haza akarnak térni. Az elnök szerint az európai kormányoknak egyébként számos lehetőségük lett volna az ISIS-hez csatlakozott polgáraik őrizetbe vételére, ezt azonban nem voltak hajlandók megtenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.