Farage beérte Merkeléket az EP-ben

Nagy-Britanniában politikai földrengést hozott a választás.A Nigel Farage -féle Brexit Párt a szavazatok több mint harminc egy százalékával 29 parlamenti képviselőt delegálhat majd az uniós testületbe.

2019. 05. 27. 9:23
FARAGE, Nigel
Southampton, 2019. május 27. Nigel Farage, az általa alapított Brexit Párt vezetõje (b) a pártnak az európai parlamenti választások elsõ részeredményét váró rendezvényén Southamptonban 2019. május 26-án. MTI/AP/Alastair Grant Fotó: Alastair Grant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra számítani lehetett, Nagy-Britanniában politikai földrengést hozott az EP-választás. A már ismertetett részeredmények szerint a Nigel Farage -féle, egytémájú Brexit Párt a szavazatok több mint harminc egy százalékával 29 parlamenti képviselőt delegálhat majd az uniós testületbe.

Összehasonlításképp: ez jelenleg ugyanannyi, mint a német CDU/CSU feltételezett mandátumainak a száma, így az EU-t nyíltan szétverni vágyó párt akár a parlament legerősebb nemzeti delegációját jelentheti. A szigetország megosztottságát jelezve második helyen az EU-tagságot pártoló Liberális Demokraták futottak be tizenöt feltételezett mandátummal, őket a Munkáspárt követi tíz képviselői hellyel. A kormányzó konzervatívokat a brexit kezelése gyakorlatilag lenullázta: jelenleg az ötödik helyen állnak mindössze három mandátummal. Utóbbi tizenöt százalékos csökkenés a támogatottságukban 2014-hez képest. Utoljára a 19. század elején volt rá példa, hogy a toryk ennyire rosszul teljesítsenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.