Fegyveresek tüzet nyitottak egy afganisztáni rádióállomáson, többen meghaltak

Fegyveresek behatoltak kedden egy afganisztáni rádióállomás épületébe, ahol tüzet nyitottak, megölve legalább két újságírót – közölték helyi hatóságok.

Forrás: MTI2019. 02. 05. 19:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két, húszas éveiben járó férfi, a műsorvezető és a riporter a helyszínen életét vesztette – mondta Szamín Hoszeini, a Hamszada Rádió igazgatója.

Azt nem tudni, hogy a két újságíró adásban volt-e az incidens idején, és sem a rendőrség, sem Hoszeini nem tudta megmondani, hogy mi lehetett a támadás indítéka, amely az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány székhelyén, Talikanban történt.

Dzsavád Hedzsri, a tartományi kormányzó szóvivője elmondta, hogy a fegyveresek a támadást követően kereket oldottak, a rendőrség jelenleg is vizsgálódik.

Afganisztánban az idén ez volt a második gyilkosság, amelyet újságírók ellen követtek el. Januárban a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok elrabolták és később megölték Dzsávid Núri kormányzati alkalmazottat, részmunkaidős újságírót.

A tálibok és egyéb radikális iszlamista lázadók rendszeresen vesznek célba újságírókat. A szélsőséges felkelők 15 újságírót gyilkoltak meg 2018-ban, ami ezzel a leghalálosabb évnek bizonyult az ország médiaalkalmazottai számára a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet adatai szerint.

A párizsi székhelyű szervezet szerint a világ három legveszélyesebb országa az újságírók számára Afganisztán, Szíria és Mexikó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.