Fegyverkeznek az ázsiai származású amerikaiak

Legutóbb egy fekete nő csapott fejbe kalapáccsal egy ázsiai járókelőt New Yorkban.

Mártonffy Attila
2021. 05. 05. 14:01
null
Atlanta, 2021. március 19. Az ázsiaiakkal szemben elkövetett erõszak ellen tütnetnek Atlantában 2021. március 18-án, két nappal azután, hogy a 21 éves Robert Aaron Long agyonlõtt legalább nyolc embert, köztük hat ázsiai származású nõt Georgia állam három masszázsszalonjában. A fehér elkövetõt a rendõrség õrizetbe vette. MTI/EPA/Jenni Girtman Fotó: Jenni Girtman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént, ami eddig nem nagyon fordult elő az Egyesült Államokban: egyre több ázsiai származású amerikai vásárol fegyvert, hogy megvédje magát, illetve az etnikai közösséget tömörítő AAPI szervezet tagjait az ellenük irányuló, egyre szaporodó zaklatástól, fenyegetéstől és erőszakos támadásoktól.

A fegyverviselési vitában eddig semleges álláspontot elfoglaló kisebbséget most már az sem nagyon érdekli, hogy szószólóik és aktivista szervezetek szerint a fegyverviselés nem megoldás a problémára, s nem garantálja a biztonságot sem.

Esetleg még tovább is hergeli a potenciális támadókat. Ennek ellenére olyan csoportok alakulgatnak, amelyek fegyverhasználatra oktatják az ázsiaiakat – tudósított a CNN amerikai hírtelevízió online portálja.

Lapunk az elmúlt hónapokban többször is írt arról, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta megszaporodtak a támadások az ázsiai származású amerikaiak ellen.

A gyűlöletből elkövetett támadások egyik fő fészke New York, ahol a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó csoportja szerint idén januártól május elejéig nyolcvan inzultus történt ázsiaiak ellen, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elkövetett 16 esettel szemben. A legfrissebb támadás vasárnap este esett meg a Time Square-en, amikor, az utcai biztonsági kamerák tanúsága szerint,

egy kalapáccsal hadonászó fekete nő két ázsiai nőre rontott, az egyiket fejbe verte s a másikat is megfenyegette.

Majd, mint ki jól végezte dolgát, elsétált. A járókelők persze nem léptek közbe, egy utcaseprő pedig zavartalanul tovább söprögette a járdát, rendőrt sem hívott senki. De súlyosabb esetek is történtek. A múlt hónapban egy 61 éves, alumíniumdobozokat gyűjtő öregembert rúgtak fel a járdán, s az elkövető ezután legalább hatszor fejbe rúgta a földön fekvő embert, mielőtt odébbállt volna. Márciusban egy hasonló korú asszonnyal bánt el szintén egy fekete férfi, akiről később kiderült, hogy feltételesen szabadlábon lévő anyagyilkos. Az idősebb ázsiaiak, úgy látszik, kedvelt célpontjai a támadásoknak: februárban ugyancsak egy fekete férfi a metrón egy dobozbontó késsel (sniccerrel) fültől fülig átvágta egy 61 éves Fülöp-szigeteki ember arcát – az utasok a kisujjakat sem mozdították, s nem hívták sem a rendőrséget, sem a mentőket. A rá következő hétvégén ellenben aktivisták tüntetést szerveztek a fehér felsőbbrendűség ellen – hívja fel figyelmet az RT.com orosz hírportál.

Egyre több ázsiai amerikai döbben rá, hogy az ellenük irányuló támadások első védvonala ők saját maguk, hiszen nem támaszkodhatnak a rendőrségre és más bűnüldöző szervekre, amelyek állandóan mellettük lennének. Ezért az AAPI közösség tagjai áprilisban meglapították fegyvertulajdonosi klubjukat, ahol a biztonságos és felelősségteljes fegyverviselésre – és persze lőni – tanítják a jelentkezőket. A Times Square-i incidens egyébként tipikus példája mindazoknak a problémáknak, amelyekkel New York városának szembe kell néznie a koronavírus-járvány kitörése óta.

A lezárás alaposan megtépázta a metropolisz gazdaságát, az idegenforgalom a padlón van. Mindennek következtében megugrott a munkanélküliség, ennek nyomán pedig elszabadult a bűnözés.

S ahogy az incidensek mutatják, megjelent a bűnbakkeresés is: mivel Kínából jött a vírus, „egyértelmű”, hogy az ázsiaiak felelősek az áldatlan állapotokért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.