Fekete nőt, Kamala Harrist választotta maga mellé Joe Biden

Trump radikális baloldalinak tartja az alelnökjelöltet, aki súlyos adókat vetne ki.

2020. 08. 12. 7:07
Candidates former Vice President Joe Biden and U.S. Senator Kamala Harris take the stage on the second night of the second 2020 Democratic U.S. presidential debate in Detroit
A volt alelnök Kamala Harris szenátornővel. Kitüntetett nyájasság követte a bírálatokat Fotó: REUTERS/Lucas Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Középkorú fekete szenátornő az USA legnépesebb szövetségi államából, ügyészi múlttal – ő a demokraták alelnökjelöltje a novemberi amerikai választásokra. Joe Biden, Donald Trump elnök várható kihívója pár nappal a párt országos konvenciója előtt jelentette be: az 55 éves, részben jamaicai, részben indiai származású Kamala Harrisszel indul párban.

A lánya lehetne

A bejelentés nem okozott meglepetést Amerikában, ahol a polgárok ugyan sokkal inkább az elnökjelöltre figyelnek, de a másodhegedűs jól ellenpontozhatja Bident, és kiszélesítheti a szavazótábort. Most egy idős, keleti parti fehér férfi mellé nyugati parti színesbőrű nő került párba, aki a lánya lehetne. – Harrisszel Biden biztosra ment, és számítani is lehetett a lépésre. Amikor a szenátornő visszalépett a demokrata párti elnökjelötségért folytatott küzdelemtől, és beállt Biden mögé, azonnal lehetséges indulópárjaként kezdtek rá tekinteni. Amint pedig Biden elkötelezte magát, hogy női alelnökjelöltet nevez meg, Harris neve a leggyakrabban emlegetettek között szerepelt a demokratáknál – mondta a Magyar Nemzetnek Mitchell McKinney, a Missouri Egyetem politikai kommunikációs intézetének igazgatója.

A kaliforniai Oaklandben született Harris 2017 óta a 40 milliós szövetségi állam két (női) szenátorának egyike. Korábban ügyészként dolgozott. Az Egyesült Államoknak még soha nem volt női (al)elnöke, és a mostani jelölésnek a 77 éves Biden kora miatt az is a jelentősége: könnyen elképzelhető, hogy a demokraták Harris személyében most a 2024-es elnökjelöltjüket is megnevezték egyben. Amerikában legutóbb 1973-ban, a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon lemondásakor fordult elő, hogy alelnök – Gerald Ford – választások nélkül elnök lett.

Az első fekete nő

Még soha nem szerepelt fekete nő a két nagy párt valamelyikének indulói között. A fekete George Floyd májusi halála tüntetés- és zavargáshullámhoz vezetett az Egyesült Államokban. Miután Biden többször is lekicsinylően beszélt a feketékről, elemzők igen valószínűnek tartották, hogy színes bőrű politikust választ maga mellé. Fekete hírességek az elmúlt napokban is sürgették, hogy Biden fekete párt válasszon maga mellé.

Mitchell McKinney azt is elmondta: Harris annyiban is kiegészítheti Bident, hogy jó debattőrnek, erőteljes kommunikátornak tartják – ellentétben Bidennel. Barack Obama volt alelnöke (2009–17) a 2008-as alelnökjelölti vitán is szenvedett Sarah Palinnel, nem túl jó képességű ellenfelével szemben. Harrisnek arra is fel kell majd készülnie a kampányban, hogy nőként is kellemetlen kérdéseket kaphat Biden zaklatási ügyével kapcsolatban; a politikust egy máig lezáratlan ügyben egykori szenátusi munkatársa, Tara Reade vádolta meg szexuális zaklatással.

Rasszizmusvád kettejük között

Vezető demokrata párti politikusok Harris megnevezésekor történelmi lépésről beszéltek, Obama szerint Biden nagyon jó döntést hozott.

Alex Soros, Soros György milliárdos fia is üdvözölte a bejelentést a Twitteren, és Harisszel közös fotót is közölt magáról.

 

 

Trump ugyanakkor olyan kampányvideót tett fel a Twitter mikroblogra,

 

amelyben a radikális baloldal jelöltjeiként mutatja be a Biden–Harris párost, felhozza, hogy a politikusnő több ezer milliárd dolláros adókivetést pártol, illetve utal azokra az ellentétekre is, amelyek Biden és Harris között akkor alakultak ki, amikor még ellenfelek voltak a demokrata versengésben. Így arra, hogy mostani alelnökjelöltje azzal vádolta meg Bident, hogy rasszistákkal működött együtt.

A demokrata elnökjelölő konvenciót videókapcsolat formájában a jövő héten tartják. A republikánus konvencióra augusztus végén kerül sor, Trump ugyanúgy Mike Pence alelnökkel indul párban, ahogyan 2016-ban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.