Feláldozzák a konföderációs zászlókat morális okokra hivatkozva

Mark Esper amerikai védelmi miniszter kitiltja a konföderációs zászlókat a katonai létesítmények területéről – jelentette pénteken a Politico című lap Esper belső feljegyzésére hivatkozva.

Forrás: MTI2020. 07. 17. 22:14
null
Los Angeles, 2015. június 24. Tüntetõk égetnek egy konföderációs zászlót Los Angelesben 2015. június 23-án, öt nappal az után, hogy a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista templomában egy 21 éves fehér férfi agyonlõtt kilenc afroamerikai hívõt. A lobogót, amelyet egyesek a rasszizmus jelképének, mások pedig a déli kulturális örökség részének tekintenek, a rabszolgatartó déli államok seregei használták az amerikai polgárháborúban (1861-1865).(MTI/EPA/Michael Nelson) Fotó: MICHAEL NELSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum szerint a tárcavezető a minisztérium felügyelete alá tartozó valamennyi létesítményben – köztük támaszpontokon is – betiltja a konföderációs zászlókat, ezentúl csakis a csillagos-sávos lobogókat, katonai zászlókat és az Egyesült Államok szövetségeseinek egyes lobogóit lehet kitűzni. A rendelkezés érvényes az Egyesült Államokban, az ország külterületein és a külföldön található valamennyi katonai létesítményre.

Az intézkedés alól kivételt jelentenek majd a múzeumi kiállításokon, a járművek rendszámtábláin és a katonai temetőkben elhelyezett konföderációs zászlók.

A konföderáció az amerikai polgárháború (1861–1865) idején a déli tagállamok által életre hívott államszövetség, hivatalos nevén az Amerikai Konföderációs Államok (rövidítve: Dixie) volt. Sok amerikait, elsősorban az afroamerikaiakat, a konföderáció a déli államokban honos rabszolgatartó időszakra emlékeztet. A rendőri erőszak következtében május végén meghalt afroamerikai George Floyd halála után a tüntetők több konföderációs személyiség szobrát döntötték le vagy rongálták meg, és a politikai osztály soraiban is többen a konföderációs emlékek hivatalos helyekről történő kitiltását kezdeményezték. A zászlók és a konföderációs szobrok támogatói szerint azonban ezek az emlékek a déli tagállamok történelmi és kulturális örökségének részei, ezért megőrzendők.

Fotó: MTI/EPA

A Politico által idézett feljegyzésében Mark Esper hangsúlyozta, hogy minden embert méltósággal és tisztelettel kell illetni és el kell utasítani a megosztó jelképeket. A miniszter leszögezte azt is, hogy döntésével „tovább javítjuk nagyszerű nemzetünk védelmi erőinek morálját, összetartását és tettrekészségét”.

Esper döntése elemzők szerint várhatóan feszültséget okoz majd a miniszter és Donald Trump amerikai elnök között. Trump ugyanis kiállt a konföderációs zászlók betiltása és a konföderációs tábornokokról elnevezett katonai támaszpontok nevének megváltoztatása ellen. Az elnök részben a szólásszabadságra, részben a történelem tiszteletére hivatkozott.

A Politico a Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő munkatársát idézve azt írta: Donald Trumpnak tudomása van a Mark Esper feljegyzésében foglaltakról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.