Felelősségre vonná Bukarest Timmermanst

Okirat-hamisítás miatt indított eljárást Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Vera Jourová, az EU igazságügyi biztosa ellen a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség – írja az Euractiv hírportál a román sajtóra hivatkozva.

2019. 02. 22. 7:17
TIMMERMANS, Frans
A Frans Timmermansszal tervezett ma esti találkozón több szakszervezet nem vesz részt Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okirat-hamisítás miatt indított eljárást Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Vera Jourová, az EU igazságügyi biztosa ellen a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség – írja az Euractiv hírportál a román sajtóra hivatkozva.

Az Euractiv szerint a két uniós tisztségviselő, illetve Angela Cristea, az Euró­pai Bizottság bukaresti irodájának vezetője és Augustin Lazar román főügyész bűnszervezetben követte el a csalást, vagyis azt, hogy hamis információkat közöltek egy Romániáról szóló novemberi értékelésben.

Románia 2007-es ­uniós csatlakozásakor vállalta a meglévő hiányosságai felszámolását az igazságszolgáltatásában, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus részeként figyelemmel követi. A novemberben közzétett dokumentumban Brüsszel megállapította, hogy bizonyos területeken visszalépés történt a reformfolyamatban, különösen a bírói függetlenség, az igazságügyi reform és a magas szintű korrupció kezelése terén.

Az Euractiv megjegyzi, hogy Románia büntető törvénykönyve alapján a román állam, román állampolgárok vagy román jogi személyek ellen külföldön elkövetett bűncselekmény elkövetője is jogi eljárás alá vonható. Bár Margarítisz Szkínász, az Euró­pai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy rea­gált, hogy a bizottság tisztségviselőit kizárólag az Európai Bíróság vonhatja felelősségre, a román sajtóban megjegyezték: Timmermans és Jourová ellen nem szakmai tevékenységük miatt, hanem büntetőjogi alapon indul eljárás.

Brüsszel többek között azt kifogásolja, hogy a bukaresti balliberális kormánykoalíció tavaly kikényszerítette a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének a leváltását. A kormány szerint azonban Laura Codruta Kövesi visszaélt hatalmával, ténykedése idején a titkosszolgálatok irányították a háttérből, a vádhatóság pedig zsarolással és megfélemlítéssel szerzett hamis bizonyítékok alapján ártatlan embereket hurcolt meg, politikai tisztogatást végzett a korrupcióellenes harc ürügyén.

– Az elmúlt években eltorzult a DNA tevékenysége. Ugyan több száz politikust küldött rács mögé, ám csak kisebb súlyú ügyekért, és a felelősségre vonásból kimaradtak azok a fajsúlyos cégek és üzletemberek, akik korrupció útján nyertek megrendeléseket. A nyugati támogatás, illetve a román titkosszolgálati segítség révén a DNA egyre inkább ellenőrizetlenné vált, ami törvénytelen eszközök alkalmazásához is vezetett – jelentette ki Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője az M1 aktuális csatornán. Kövesi esete azért is érdekes, mert megválaszthatják az újonnan felálló Európai Ügyészség vezetőjének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.