Felelősségre vonnák a Srí Lanka-i hírszerzést

Magyar Nemzet
2019. 04. 25. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra szólította fel szerdán Maith­ripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot, miután a parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak.

Laksman Kiriel­la szerdán a parlamentben kijelentette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkos­szolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. A hírszerzés vezetői birtokában voltak az információnak, de szándékosan eltitkolták azt, nem tették meg a kellő intézkedéseket – mondta.

Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí ­Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg. A húsvétvasárnapi terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, nyolcat már sikerült közülük azonosítani. Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében – jelentette az MTI.

Az Iszlám Állam kedd este a terrorszervezet hírügynöksége, az Aamák által közzétett videón azt az állítását akarta alátámasztani, hogy ő követte el a robbantásokat. A videón nyolc férfi látható a szervezet fekete zászlaja előtt. A terrorszervezet szerint ők követték el a Srí Lanka-i merényleteket. A férfiak egyike, akinek az arcán nincsen maszk, Mohamed Zahrán.

Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő feltételezése szerint az indiai-óceáni szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője. Muszlim vezetők és egy, a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott hírszerzői jelentés szerint a férfi ismert volt radikális nézetei­ről.

Három tekintélyes muszlim szervezet vezetői a Reutersnak elmondták, hogy az elmúlt három évben többször is figyelmeztették a Srí Lanka-i védelmi és hírszerzési vezetőket Zahrán radikális nézeteiről. A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövetők egyike, Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliá­ban tanult 2006–2007-ben, és feltehetően ott radikalizálódott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.