Felelősségre vonnák Trumpot

Fordulóponthoz értek Donald Trump ellenfelei: a demokraták ellenőrzése alatt működő washingtoni képviselőházban közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítását készítik elő hatalommal való visszaélésre hivatkozva. A szenátusban ugyanakkor a republikánusoknak van többségük, és nem világos, hogyan tudnák elmozdítani Trumpot a felsőházban. A Fehér Ház szerdán nyilvánosságra hozta Trump, illetve Zelenszkij ukrán elnöknek az egész ügy hátterében álló júliusi telefonbeszélgetésének leiratát.

2019. 09. 26. 12:24
House Speaker Nancy Pelosi announces Trump impeachment inquiry at the U.S. Capitol in Washington
Nancy Pelosi szerint senki nem áll a törvény felett Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök arra biztatta ukrán kollégáját, Volodomir Zelenszkijt egy júliusi telefonbeszélgetésük során, hogy nézzessen utána Trump jelenlegi fő politikai elenfele, Joe Biden volt alelnök fia, Hunter Biden ukrajnai szerepvállalásának, és ebben működjön együtt William Barr amerikai igazságügy-miniszterrel, valamint Rudy Giulianival, Trump ügyvédjével. Ez derül ki a beszélgetés leiratából, amelyet szerdán – ahogy Trump ígérte – nyilvánosságra hozott a Fehér Ház. Napok óta azt vitatják Washingtonban a beszélgetésre vonatkozó kiszivárogtatás nyomán, visszaélt-e hatalmával az elnök, illetve – több száz millió dollárnyi segélyt is visszatartva előzőleg Kijevtől – nyomást gyakorolt-e Zelenszkijre, hogy kompromittálja Barack Obama egykori alelnökét. Biden jelentőségét ma az adja az amerikai politikában, hogy ő a legnépszerűbb demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, így elképzelhető, hogyTrump ellenfele lesz a 2020-as választásokon. Biden fia, Hunter ügye önmagában nem újdonság Amerikában. A sajtó korábban beszámolt arról, hogy Joe Biden még alelnöksége idején azzal a feltétellel támogatta Petro Porosenkót, az előző ukrán államfőt, hogy Hunter zsíros állást kap az ukrán gáziparban – ez így is történt –, majd amikor a kijevi főügyész firtatta az ifjabb Biden megbízatását, a leváltásával fenyegetőzött.

Nancy Pelosi szerint senki nem áll a törvény felett
Fotó: Reuters

Az amerikai elnök elleni közjogi felelősségi eljárás, azaz impeachment most annak nyomán vált Washingtonban aktuálissá, hogy egy kiszivárogtatón keresztül Adam Schiff demokrata képviselő tudomására jutott, júliusban Trump a régi ügy felmelegítését várta Zelenszkijtől. – Senki sem gyakorolhat rám nyomást: egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást: a hatéves fiam – mondta tegnap Zelenszkij, de hírek szerint az egész ügy kellemetlen az ukrán vezetésnek, mert belerángatja országukat az amerikai republikánusok és demokraták rivalizálásába.

Most Trump ellenfelei az impeachment megindítását készítik elő. Ilyet eddig háromszor kezdeményeztek korábban amerikai elnökkel szemben – legutóbb, 1998-ban Bill Clinton ellen –, de soha nem végződött sikerrel. Igaz, 1974-ben a Watergate-botrányba belebukó Richard Nixon elébe ment várható elmozdításának, és lemondott. – Az elnöknek számot kell adnia tetteiről. Senki nem áll a törvény felett – e szavakkal jelentette be Nancy Pelosi, hogy vizsgálják az impeachment lehetőségét. Ezt hat szakbizottság vezetője készíti elő, magáról az eljárásról a képviselőház dönthet, míg a szenátus folytathatja le. Elvben ugyancsak a felsőház mozdíthatja el Trumpot a Fehér Házból, mégpedig kétharmados többséggel.

Egyelőre beláthatatlan, hogy ez miként lenne lehetséges. Trump hívei, a republikánusok többségben vannak a szenátusban; igaz, egy részük nem zárkózik el egy vizsgálattól. Trump mindenesetre boszorkányüldözést és „az elnök zaklatását” emlegetve reagált a Twitter mikroblogon Pelosi bejelentésére. Szerinte semmi kifogásolható nem hangzott el a beszélgetésben.

Amerikai elemzők szerint annyi bizonyos: egy impeachment-eljárás sorsdöntő lehet a 2020-as elnökválasztás kimenetelét tekintve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.