Felfüggesztik a fejlődő országok adósságainak törlesztését

A G20 országainak döntése alapján haladékot kapnak a fejlődő országok adósságaik visszafizetésére.

2020. 10. 15. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legszegényebb országoknak nyújtott nemzetközi pénzügyi támogatás terén nagy sikereket értünk el, de az előrehaladás ellenére még mindig többet kell tennünk – jelentette ki Mohammed al-Dzsadán szaúdi pénzügyminiszter a G20-ak szerdai ülésének nyitóbeszédében.

Az értekezleten a világ 19 leggazdagabb országát és az Európai Uniót tömörítő csoport képviselői abban állapodtak meg, hogy a legszegényebb országok kormányainak több időt biztosítanak adósságaik kifizetésére a világjárvány okozta gazdasági nehézségek közepette. A G20-ak közleménye szerint az adósságtörlesztési kötelezettséget újabb fél évre, 2021 júniusáig felfüggesztik, de ha gazdasági és pénzügyi helyzetük nem áll helyre, további haladékot is kérhetnek az államok.

„Tekintettel a Covid–19-válság mértékére, a jelentős adóssági problémákra és a folyamatosan romló kilátásokra az alacsonyabb jövedelmű országok esetében, elismerjük, hogy szükség lehet az adósságtörlesztés halasztására vonatkozó kezdeményezés meghosszabbítására” – olvasható a szervezet közleményében. A bejelentésben foglaltak szerint a 2021. tavaszi ülésen ismét tárgyalja az ügyet a csoport és a törlesztések újabb hat hónapnyi szüneteltetéséről dönthetnek. Számításaik szerint már most 46 ország 14 milliárd dollárnyi adósságát érinti az intézkedés.

A G20 tagjai már tavasszal ígéretet tettek arra, hogy a év végéig felfüggesztik visszafizetési kötelezettségeket; a fejlődő országokat segítő intézkedéseket különösen a csoport idei elnöke, Szaúd-Arábia szorgalmazza. Habár az arab királyságot is nagymértékben sújtja a világjárvány, a politikusok már korábban is utaltak arra, hogy a koronavírus-helyzet kialakulásával a leggazdagabb államok felelőssége is jelentősen megnőtt.

Korábban civil szervezetek arra figyelmeztettek, ennél is többre lenne szükség: csak az adósságok teljes eltörlése orvosolná a fejlődő országok kilátástalan helyzetét. Az aktivisták szerint az intézkedéssel csupán késleltetik a válságok kirobbanását a világ legszegényebb államaiban.

– Ezek a kormányok nem engedhetik meg maguknak, hogy az egészségügyre annyi pénzt fordítsanak, amennyire szükség van – mutatott rá Jaime Atienza, az Oxfam International jótékonysági szervezet tisztviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.