Felháborodás övezi Rijád nyitását

Az extrém ruhakölteményeiről és provokatív dalszövegeiről ismert amerikai rapper meghívása heves indulatokat váltott ki a szigorú konzervativizmusáról ismert szaúdi társadalomban.

2019. 07. 05. 13:24
2018 BET Awards - Show - Los Angeles, California, U.S.
Nicki Minaj, a túlhangsúlyozott szexualitásáról ismert énekesnő egy szaúd-arábiai fesztiválon is fellép Fotó: Mario Anzuoni Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globalizált, vagy inkább amerikanizált popkultúra kétségkívül egyik legnagyobb, s egyben legellentmondásosabb ikonja, Nicki Minaj lesz a sztárvendége egy, a nyugati turistákat is tárt karokkal váró szaúd-arábiai nyári fesztiválnak, a testét alig fedő extrém ruhakölteményeiről és provokatív dalszövegeiről ismert amerikai rapper meghívása azonban heves indulatokat váltott ki a szigorú konzervativizmusáról ismert társadalomban.

Sokan ugyanis úgy vélik, Minaj meghívása nem több a szórakoztatóipart évtizedek óta vaskalapos szigorral korlátozó rijádi vezetés képmutatásánál, hiszen az előadásait gyakran a női szexualitás túlhangsúlyozásával színesítő előadó produkcióját egy olyan közönségnek kell végignéznie, amelynek tagjai kötelezve vannak a teljes testet eltakaró öltözet, az abaja és a fejkendő viselésére. Alig pár óra leforgása alatt több mint negyvenezren nézték és osztották meg azt a videót, amelyen egy nő felháborodva teszi fel a kérdést: „Ő majd idejön és rázza a fenekét, az összes dala a trágárságról, a szexről szól, ti pedig megmondjátok nekem, hogy abaját kell viselnem. Hogy is van ez?”.

Nicki Minaj, a túlhangsúlyozott szexualitásáról ismert énekesnő egy szaúd-arábiai fesztiválon is fellép
Fotó: Reuters

A szaúdi kormány ugyanakkor a Jeddah World Fest előadóinak kiválasztásánál feltehetően épp egy újabb kísérletet tett az érvényben lévő korlátozások enyhítésére – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az elmúlt évben számos hasonló intézkedés történt. Fellépett már idén Szaúd-Arábia színpadán többek között Mariah Carey amerikai énekesnő is, tavaly pedig – 35 év után – megnyílt az első nyilvános mozi az olajban gazdag monarchiában, és szinte napra pontosan egy éve engedélyezte a vezetés a szaúdi nőknek, hogy volán mögé üljenek. A konzervatív ország „nyugati nyitása” pedig kétségkívül Mohammed bin Szalman koronaherceg nevéhez kötődik, Szalman király fia és örököse ugyanis két éve mutatta be a 2030-ig tartó időszakra tervezett megújítási vízióját, amelynek célja, hogy csökkentse a királyság olajtól való függését, és más szektorok mellett teret engedjen például a turizmusnak is.

A határok feszegetésénél azonban kétségkívül nehéz megtalálni a középutat az ország békéjét és stabilitását még megőrző, de a nyugatiasodást is az ajtón egyre beljebb tessékelő intézkedések között, a beidegződött nőideálok szándékos megkérdőjelezéséről ismert Nicki Minaj pedig – a tegnapi reakciók alapján – a társadalom nagyobb részében nem érte el a kívánt hatást. Azt azonban kár lenne feltételezni, hogy a konzervatív királyságban élő fiatalok ne kerültek volna már rég az amerikanizáció hatása alá: a nyugati popkultúra termékeit ők is pontosan olyan jól ismerik, mint bárhol máshol a világon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.