Felhergelte Mexikót az El Pasó-i lövöldözés

Az eddigi legnagyobb merényletet követték el a hét végén a spanyol ajkú közösség ellen, írta a dél-amerikai sajtó az Egyesült Államokban történt két támadást követően.

Zetelaki Réka
2019. 08. 06. 6:44
A man takes part in a rally against hate a day after a mass shooting at a Walmart store, in El Paso
El Paso nincs egyedül – hirdeti egy falra festett graffiti a texasi városban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi legnagyobb merényletet követték el a hét végén a spanyol ajkú közösség ellen, írta a dél-amerikai sajtó az Egyesült Államokban történt két támadást követően.

– A mexikói-amerikai közösség, illetve az USA-ban élő mexikói állampolgárok ellen elkövetett támadást terrorcselekményként értékeljük – hangsúlyozta Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter is. Kiemelte, fontolgatják, hogy az El Pasó-i lövöldözés elkövetőjének kiadatását kérjék az USA-tól. Határozott fellépést kérnek az Egyesült Államoktól a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények ellen, emelte ki.

El Paso nincs egyedül – hirdeti egy falra festett graffiti a texasi városban
Fotó: Reuters

„Félelmetes a mexikóiak és a spanyol ajkúak elleni támadás szándékossága. Mondjunk nemet a gyűlöletbeszédre és a xenofób viselkedésre” – írta a közösségi médiában Martha Bárcena, Mexikó washingtoni nagykövete is.

A vasárnap elkövetett, huszonkét életet követelő El Pasó-i merénylet áldozatai közül többen mexikói állampolgárok voltak. El Paso a két ország határán fekszik, lakossága 85 százalékban mexikói származású.

A 24 éves fehér elkövető a támadást megelőzően az interneten közzétette, hogy a spanyol ajkú invázió ellen lép fel. „Két fia­tal, fegyveres fehér férfi 29 emberrel végzett és 53-at megsebesített az USA-ban ezen a hét végén. Ezzel beigazolták a fehér terrorizmus körüli félelmeket, amelyek a legnagyobb fenyegetést jelentik ma az országban” – számolt be a nicaraguai sajtó is. A New America nevű amerikai kutatóintézet adataira hivatkozva kiemelték: 2017-ben és 2018-ban az Egyesült Államokban a szélsőjobboldali erőszak több életet követelt, mint a dzsihadista támadások.

A két ország között az utóbbi években feszültebbé vált a kapcsolat, különösen Donald Trump amerikai elnök bevándorlásellenes intézkedései nyomán. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök is többször kérte északi szomszédját a fegyvertartás szigorítására, kiemelve, hogy az amerikai lőfegyverek nagy része mexikói bűnbandák kezében landol.

Obrador – korábbi kampányának megfelelően – azonban most is arra szólította fel az országot, hogy ne tegyék feszültebbé a kapcsolatot. „Ölelés, nem pedig puskagolyó. Ez a mi hozzáállásunk” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy továbbra sem akarnak más országok belügyei­be avatkozni.

A téma egyébként belpolitikai vitát generált. „Obrador elnököt láthatóan jobban érdekli, hogy fákat ültessen Közép-Amerikában, mint hogy támogatást nyújtson a külföldön élő állampolgároknak” – írta az Excélsior mexikói napilap elemzője. Hozzáteszi, a hét végi merényletek nem elszigetelt terrorcselekmények, és ennek nyomán vízválasztóhoz érkezett a mexikói kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.