Felkavarta az amerikai közéletet Jussie Smollett

Jó adag muníciót szolgáltat az amerikai bal- és jobboldal kultúrharcához Jussie Smollettnek a közvéleményt megdöbbentő esete. A színész előbb feljelentést tett, amiért rasszista és homofób sértéseket kellett eltűrnie, sőt állítólag leöntötték és kötelet is tettek a nyakába a támadói, akik szerinte Donald Trump Amerikáját éltették. A hatóságok azonban úgy vélik, Smollett megrendezte a támadást, hogy a Trump-ellenes érzelmeket meglovagolva mozdítsa elő a pályafutását. Sokan felsültek, mert túl hamar álltak a színész pártjára.

2019. 02. 23. 19:25
Jussie Smollett charged with felony disorderly conduct
Három év börtönt kockáztat az Empire hőse Fotó: TANNEN MAURY Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliók nézték Amerikában a Fox csatornán az Empire című, az ötödik évadjánál járó musicaldráma-sorozat epizódjait és benne Jussie Smollettet, aki egy homoszexuális zenészt alakít ezekben, de ilyet még aligha láttak. Pár hét leforgása alatt bebizonyosodott: az életnél nincs jobb forgatókönyvíró, de mind­eközben számos amerikai közszereplő bolondot csinált magából, mert zsigerből, túl gyorsan reagált, a bal- és a jobboldali média pedig egymásnak esett.

A fekete bőrű anyától és zsidó apától származó, nyíltan homoszexuális színész még január végén tett feljelentést, amiért egy éjjel Chicagóban két támadó rasszista és homofób sértésekkel inzultálta, leöntötte, illetve kötelet is akasztott a nyakába. A 36 éves Smollett vallomása szerint az elkövetők Donald Trump hívei voltak, akik az elnök egyik közismert jelszavát – Tedd újra naggyá Amerikát! – vallják.

Noha sötét volt, egyikük szeme táján mintha fehér bőrt látott volna, állította. Ám az elfogott gyanúsítottak kihallgatását követően a hatóságok már más következtetésre jutottak. A beidézett „támadók” – egy nigériai testvérpár tagjai – azt állították, a színész 3500 dollárt (csaknem egymillió forintot) fizetett nekik a megrendezett támadásért, és még azt is a szájukba rágta, mivel sértegessék.

– Úgy vélem, azt akarta, hogy ezt kamera rögzítse – mondta Eddie Johnson, Chicagónak, a térfigyelő kamerákkal leginkább felszerelt amerikai városok egyikének rendőrfőnöke, aki különösen az amerikai Dél múltját idéző, nyakba akasztott kötelet tartja a legfelháborítóbbnak ez egész történetben. Eddie Johnson maga is fekete. A hatóságok úgy vélik, hogy a homoszexuális aktivistaként is ismert Smollett azért találta ki a sztorit, mert elégedetlen volt az Empire forgatásain kapott javadalmazással – noha epizódonként százezer dollárt (28 millió forintot) keresett –, és a Trump-ellenes vonalon akarta tovább építgetni a karrierjét. A hatóságok félrevezetéséért rövid időre rács mögé is került. Jelenleg százezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de három év börtönt kockáztat. A színész bocsánatot kért a kalamajkáért, de kitart ártatlansága mellett. Az érintett médiavállalatok, a Fox Entertainment és a 20th Century Fox tegnap azt közölték, felfüggesztették Smollett szereplését az Empire-ben.

Három év börtönt kockáztat az Empire hőse Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

Számos közszereplő Smollett pártját fogta a támadás hírére, utóbb viszont visszakozni kényszerült. Trump Twitter-üzenetben hányta Smollett szemére, hogy tízmilliókat – az elnök szavazóbázisát – sértett meg kitalált történetével. Még rosszabbul jártak azok, akik még túl is magyarázták az eredeti történetet. „Újabb emlékeztető, hogy Trump felívelése és az abból fakadó gyűlölethangulat azt jelenti, 2015 óta egyre jobban veszélyben vannak emberéletek” – okoskodott korábban a The Washington Post egyik szerkesztője.

„Anélkül is elég nehéz embereknek elérniük, hogy mások elhiggyék a velük történteket, hogy hírességek kamu sztorikat találnának ki” – kesereg utólag a fővárosi lap. De általában véve a liberális sajtó visszadobja a labdát azoknak, akik számon kérik az elhamarkodott ítéleteket. A The Daily Beast arról ír: a jobboldal most fröcsög Smollett miatt, miközben mélyen hallgat az amerikai parti őrség hadnagyáról, akit a minap szélsőjobboldali terrorcselekmények előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe.

„A Trump-korszakban minden a baloldal és a jobboldal nyereségének, illetve veszteségének prizmáján keresztül nyer értelmet”, teszi hozzá a liberális weboldal szerzője. A The Daily Dot oldalon egy publicista azt bizonygatja: lehet, hogy Smollett hazudott, de ez nem hitelteleníti azokat, akik felemelik a szavukat a melegek és leszbikusok sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.