Felmentette Trumpot a Mueller-jelentés

„Nem került sor összejátszásra vagy az igazságszolgáltatás akadályozására – teljes a felmentés! Tartsuk meg nagynak Amerikát!” – közölte a Twitter mikroblogon Donald Trump.

2019. 03. 26. 6:52
U.S. Attorney General William Barr leaves his house after Special Counsel Robert Mueller found no evidence of collusion between U.S. President Donald Trump’s campaign and Russia in the 2016 election in McClean, Virginia
Befolyásolhatja a kampányt, hogy William Barr mennyit oszt meg a dokumentumból Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem került sor összejátszásra vagy az igazságszolgáltatás akadályozására – teljes a felmentés! Tartsuk meg nagynak Amerikát!” – közölte a Twitter mikroblogon Donald Trump, miután William Barr igazságügy-miniszter kivonatosan ismertette a kongresszussal Robert Muel­ler különleges ügyész csaknem két év után elkészült jelentését. Eszerint nem találtak bizonyítékot sem arra, hogy Trump vagy emberei összejátszottak volna Oroszországgal a 2016-os elnökválasztási kampány alkalmával, illetve arra sem, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatás munkáját. – Mueller megállapításait minden igaz­ságszerető amerikainak örömmel kell fogadnia – közölte Mike Pence alelnök.

Befolyásolhatja a kampányt, hogy William Barr mennyit oszt meg a dokumentumból
Fotó: Reuters

Most az amerikai közvélemény azt várja, hogy Barr mennyit oszt meg a nyilvánossággal a Mueller jelentéséből, illetve az ügyészcsapat az iratanyagból. Aligha kétséges, hogy a jelentés még sokáig foglalkoztatja majd Amerikát, és hatással lehet a 2020-as választási kampányra. Rudy Giuliani, az elnök ügyvédje azt szorgalmazza, tárják fel, miért volt szükség egyáltalán a különleges ügyész 2017 májusi megbízására, és minek alapján állítja továbbra is Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke, hogy bizonyítékai vannak Trump és az oroszok összejátszására. A képviselőházi demokrata további vizsgálódásokat szorgalmaz, be akarják idézni Barrt is.

– Minden azon múlik, hogyan reagál a közvélemény a Mueller-jelentésre – mondta kérdésünkre Minneapolisból Barry Casselman amerikai elemző, úgy vélve, a politika rákényszerülhet, hogy Trump öncélú ostorozása helyett tartalmi kérdésekkel foglalkozzon. – A demokrata oldalon az olyan mérsékeltebb lehetséges elnökjelölteknek kedveznek a mostani fejlemények, mint Joe Biden volt alelnök – tette hozzá. Trump potenciális demokrata kihívóinak tábora egyelőre elég népes, és Casselman szerint Biden mellett Bernie Sanders szenátor, valamint valamelyik náluk fiatalabb jelölt, mint Beto O’Rourke volt texasi képviselő kerülhet hamarosan előtérbe.

– Nem tartalmazott semmi újat a különleges ügyész jelentésének kivonata, és az sem támasztotta alá az amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás vádját – jelentette ki tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. – Nehéz megtalálni a sötét szobában a fekete macskát, főleg, ha nincs is ott – tette hozzá, kiemelve, Moszkva nem avatkozik be mások belügyeibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.