Felmentették Trumpot a felelősségre vonási eljáráson

A szenátusi szavazáson nem lett meg a szükséges kétharmados többség a volt elnök elítéléséhez.

Forrás: MTI, The Washington Post2021. 02. 14. 13:15
TRUMP, Donald
Nashville, 2020. október 23. Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden (a képen nem látható) második, és egyben utolsó elnökjelölti vitája a Belmont Egyetemen, Nashville-ben 2020. október 22-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette Donald Trump korábbi amerikai elnököt az Egyesült Államok szenátusa az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén szombaton. Trump ellen januárban emeltek vádat demokrata párti képviselők, mivel szerintük a volt elnök buzdította erőszakra a támogatóit, akik január 6-án megrohamozták az Egyesült Államok törvényhozásának épületét, a Capitoliumot.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban arra szavazott, hogy Donald Trump bűnös az ellene felhozott vádpontokban, az elítéléséhez azonban nem volt meg a szükséges kétharmados többség.

Mivel a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya, az elnök felelősségre vonását legalább tizenhét republikánus párti képviselőnek is támogatni kellett volna. A demokrata pártiak által áhított kétharmados többség, vagyis 67 szavazat eléréséhez tíz hiányzott, ami egyben azt is jelenti, hogy a volt elnök pártjából heten a felelősségre vonást szorgalmazták.

Korábban úgy tűnt, hogy nem ér véget szombaton az eljárás, ugyanis a szenátus jóváhagyta a tanúk meghallgatását, így napokkal, de akár hetekkel is elhúzódhatott volna a tárgyalás befejezése.

Republikánus és demokrata párti képviselők egyaránt ellenezték a hosszadalmas eljárást, és hozzátették, hogy a tanúk meghallgatása nem befolyásolná a megosztott szenátus véleményét.

A szombati légkör feszültsége azonban arról árulkodott, hogy a demokraták nem tudtak megegyezni a tanúk bevonásának szükségességéről. Közel háromórás tanácskozás után megállapodtak abban, hogy nem idéznek be tanúkat.

Az ötnapos tárgyaláson az impeachmentet vezető képviselők így is számos video- és hangfelvételt osztottak meg a Capitoliumba betörő lázadókról, akik megpróbálták megakadályozni a Joe Bidenre leadott elektori szavazatok hitelesítését a kongresszus rendkívüli ülésén.

A videofelvételről készült képen Jamie Raskin, a Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) levezetésével megbízott demokrata képviselő elérzékenyül a beszéde közben a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. február 9-én. Trump ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, mégpedig azért, mert a Capitolium január eleji megtámadása előtt egy nagygyűlésen gyújtó hangú beszédet mondott, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is
Fotó: MTI/AP/Szenátusi televízió

– A rideg és kemény valóság az, hogy ami január 6-án történt, az megismétlődhet

– érvelt Trump elítélése mellett Joe Neguse coloradói demokrata képviselő a szavazást megelőző záróvitában.

Michael van der Veen, Trump ügyvédje a vita folyamán hangsúlyozta, hogy a korábbi elnök ártatlan, és nem történt felbujtás.

– Bármennyire is borzalmas felvételeket láthattunk a rendbontók viselkedéséről, és bármennyire is felkavaró volt a tárgyalás, ez nem változtat azon a tényen, hogy a volt elnök ártatlan az ellene felhozott vádakban

– mondta.

David Schoen (b), Michael van der Veen (k) és Julieanne Bateman, Donald Trump volt amerikai elnök védőügyvédjei megérkeznek Trump alkotmányos felelősségre vonási tárgyalására (impeachment) 2021. február 13-án
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A felmentése után közzétett nyilatkozatában Trump megköszönte ügyvédeinek a közreműködést, és elmondta, hogy a vádeljárás egy újabb lépés volt a demokraták részéről, akik a hivatali ideje alatt is erőfeszítéseket tettek ellene.

– Az eljárás hazánk legnagyobb boszorkányüldözésének újabb fejezete volt. Még egyetlen elnök sem élt át hasonlót

– jelentette ki.

A volt elnök közleményében utalt arra is, hogy továbbra is tevékenyen részt vesz majd a politikai életben. Trump a múlt hónapban többször is megemlítette, hogy létrehozna egy pártot, amelyet Patriot Partynak, vagyis Hazafi Pártnak nevezne el. Elmondása szerint még az is előfordulhat, hogy 2024-ben újból indul az elnökválasztáson.

A Fehér Ház által közreadott videofelvételről készített kép Donald Trump leköszönő amerikai elnökről a nemzethez intézett beszéde közben a washingtoni Fehér Házban 2021. január 19-én, az utolsó hivatali napján
Fotó: MTI/EPA/Fehér Ház

Trump az első olyan amerikai elnök, aki ellen már másodszorra indítottak felelősségre vonási eljárást. 2019-ben hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolták. Az akkoriban republikánus többségű szenátus azonban felmentette a volt elnököt.

Joe Biden néhány órával a szenátusi szavazás után szintén közleményt adott ki, amelyben kiemelte: annak ellenére, hogy a szavazás nem vezetett Trump elítéléséhez, az ellene megfogalmazott vádakat nem lehet kétségbe vonni.

„Történelmünk ezen szomorú fejezete emlékeztet minket arra, hogy a demokrácia törékeny. Hogy mindig meg kell védenünk. Hogy mindig ébernek kell lennünk. Hogy az erőszaknak és a szélsőségeknek nincs helyük Amerikában”

– áll az elnök közleményében.

Biden hozzáfűzte, hogy véget kell vetni a konfliktusnak és be kell gyógyítani a nemzet lelkét.

„Ez az előttünk álló feladat, amellyel közösen kell megbirkóznunk, Egyesült Államokként”

– zárul az elnök közleménye, amelyben az egyesült szó aláhúzva szerepel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.