Félmillió feltört Zoom-fiók cserélt gazdát a sötét weben

A hirtelen megnövekedett keresletre a vállalat nem volt felkészülve.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 04. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy félmillió felhasználói Zoom-fiók adatait vásárolta meg egy amerikai kiberbiztonsági cég – az eladó egy nem beazonosítható hátterű, orosz nyelvű hacker csoport lehet, írta vasárnap a The Sunday Times brit lap. A videókonferencia hívásokra specializált, kínai hátterű Zoom felhasználói bázisa a Covid-19 járvány kirobbanása óta a sokszorosára növekedett: míg a szolgáltatást 2019 végén tízmillióan használták, 2020 márciusára már kétszázmillióra ugrott a napi felhasználók száma. A Zoom lett az alapvető kommunikációs platform számos nemzetközi vállalatnál, a tudományos szektorban és az oktatásban is.

Ugyanakkor a hirtelen megnövekedett keresletre a vállalat nem volt felkészülve: sorra jelentek meg hírek a Zoom-on lebonyolított videóhívások megzavarásáról, és az applikáció biztonsági sérülékenységeiről. Április elején például több ezer beszélgetés felvétele szivárgott ki az internetre – privát beszélgetések és konferenciák egyaránt. A mostani, félmillió felhasználó adatait tartalmazó „csomag” is április közepén került fel először az internet illegális szegmensére, az úgynevezett sötét webre.

Az adatok – jelszavak, e-mail címek, videókonferenciák kódjai – most gazdára találtak: egy amerikai kiberbiztonsági cég, a Cyble vásárolta meg azokat, mintegy 4 forintért darabját. Az értékesítő egy orosz nyelvű hacker – vagy hacker csoport – akikkel egy védett üzenetküldő program, a Telegram segítségével bonyolították le az üzletet. A Cyble a sötét web figyelésével és kiberbiztonsági kockázatok elemzésével foglalkozik a mesterséges intelligencia segítségével. A The Sunday Times szerint több ügyfelük adatai is kiszivároghattak, így le tudták ellenőrizni az információ valódiságát is.

Az elmúlt hetekben a Zoom sikerét meglovagolva – és látva a felhasználói igényeket – egyre több cég fejleszti a videókonferencia szolgáltatásait. Így többek között a napokban a Google tette ingyenessé a szolgáltatását, a Google Meet-et, április végén bejelentkezett a Facebook is a Messenger Rooms-szal, és hasonló funkciókat kap majd az orosz hátterű Telegram is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.