Feloldaná a madridi patthelyzetet a király

A parlamenti pártok segítségét kérte hétfőn Pedro Sánchez spanyol ügyvezető miniszterelnök, hogy mielőbb kormányt alakíthasson, s Spanyolország elkerülje az újabb előre hozott választások kiírását.

Magyar Nemzet
2019. 09. 17. 13:03
King Felipe VI starts round of consultations ahead of a possible investiture vote
VI. Fülöp (jobbra) sorra fogadja a pártvezetőket Fotó: MTI/EPA/Sebastian Mariscal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti pártok segítségét kérte hétfőn Pedro Sánchez spanyol ügyvezető miniszterelnök, hogy mielőbb kormányt alakíthasson, s Spanyolország elkerülje az újabb előre hozott választások kiírását, ami négy éven belül a negyedik voksolás lenne. VI. Fülöp spanyol király hétfőn ismét kormányalakítási egyeztetésre várta a parlamenti pártokat – Pedro Sánchezzel pedig ma este folytat megbeszéléseket –, hogy felmérje: van-e esély új miniszterelnök megválasztására a törvényben előírt határidőig. Amennyiben szeptember 23-ig a parlament alsóháza nem választja meg az új kormányfőt, új választásokat tartanak november 10-én. – Jobb lenne megoldást találni, mint választásokat tartani – mondta a spanyol király még augusztusban a hónapok óta tartó belpolitikai patthelyzetről.

VI. Fülöp (jobbra) sorra fogadja a pártvezetőket
Fotó: MTI/EPA/Sebastian Mariscal

A Spanyol Szocialista Munkáspárt a tavaszi parlamenti választásokat ugyan megnyerte, de nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többségi képviseletet a törvényhozásban. A pártot vezető Pedro Sánchez júliusi újraválasztása kudarcot vallott, mivel az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) nevű radikális baloldali párttömörülés sem támogatta, csakúgy, mint a két legnagyobb spanyol ellenzéki párt, a konzervatív Néppárt és az Állampolgárok liberális középpárt. A két baloldali politikai erő korábban sikertelenül próbált koalíciós megállapodást kötni, a többi között azért, mert nem tudtak megegyezni a tárcák elosztásáról. A szocia­listák ezután bejelentették: a koalíció lehetősége megszűnt, és követendő példaként említették Portugáliát és Dániát, ahol önállóan, más politikai erők külső támogatásával kormányoznak a szociáldemokraták. Pedro Sánchez azóta programalapú kormányzati együttműködésre kérte az Unidas Podemost, de az álláspontok továbbra sem közeledtek, és pillanatnyilag nem is látják a megállapodás lehetőségét.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos főtitkára hangsúlyozta, hogy mindkét félnek engednie kell a megegyezés és az újabb választások elkerülése érdekében. – Az emberek nem akarnak választásokat csak azért, hogy egy párt néhány mandátummal többet szerezzen – jelentette ki. A felmérések szerint a választások megismétlése nem változtatna a szocialista párt helyzetén: a legutóbb elért 28,7 százalékos eredményéhez hasonlót érne el, 28,4 százalékot. A legerősebb ellenzéki erő, a jobboldali Néppárt viszont 16,7-ről 20,8-ra növelné támogatottságának arányát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.