Eljött a „szabadság napja” Angliában

Boris Johnson brit miniszterelnök karanténban tölti a korlátozások feloldásának idejét.

2021. 07. 19. 6:30
null
A sign asks members of the public to adhere to current coronavirus guidelines as a Covid-19 variant of concern is affecting the community in Bolton, northwest England, on May 28, 2021. - British Prime Minister Boris Johnson said Wednesday that Covid-19 vaccines are proving effective against a variant that has spread like wildfire in India and denied the government was being lax on travel from hotspots. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: Oli SCARFF / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angliában hétfőtől feloldják a koronavírus-járvány ellen még érvényben lévő utolsó korlátozások nagy részét.

Az enyhítéshez hozzátartozik a maszkviselési kötelezettség eltörlése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

Megszűnnek továbbá a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályok is, kivéve akkor, ha valaki pozitív koronavírustesztet produkál, vagy magas kockázatú országból érkezik haza. A tavaly május óta zárva tartó éjszakai klubok újra kinyithatnak, illetve innentől kezdve létszámbeli korlátozások nélkül lehet részt venni többek között koncerteken, esküvőkön és temetéseken is. A nagyobb létszámú rendezvények szervezői azonban kötelezhetik a vendégeket az oltási igazolás felmutatására a belépéskor.

Július 19-től fellélegezhet Anglia
Fotó: Oli Scarff / AFP

Bár az intézkedések enyhítésének időpontját szabadság napjaként emlegetik a brit sajtóban, a dátum nem mindenkinek hozza el a várt felszabadulást

– az új koronavírusos esetek száma szombaton meghaladta az ötvenháromezret.

A delta variáns rohamos terjedése ellenére azonban Boris Johnson brit miniszterelnök július 12-én megerősítette a korlátozások feloldását.

– Úgy gondoljuk, ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy előre haladjunk – jelentette ki a kormányfő.

Ironikus módon viszont az első korlátozásmentes napot a brit kormány három vezető tagja is karanténban tölti.

Az előírásoknak megfelelően Boris Johnson brit miniszterelnök és Rishi Sunak pénzügyminiszter is tíznapos elkülönítésbe vonult vasárnap, miután Sajid Javid egészségügyi miniszter koronavírustesztje pozitív lett.

A Downing Street első vasárnapi közlése még arról szólt, hogy a kormányfő és a pénzügyminiszter nem vonul karanténba, ehelyett mindketten részt vesznek abban az egyelőre próba jellegű programban, amely azt hivatott kideríteni, hogy hasonló esetekben a kötelező karantént fel lehet-e váltani az érintettek sűrű, naponta elvégzett tesztelésével.

A londoni miniszterelnöki hivatal e bejelentését azonnal hatalmas felzúdulás követte az ellenzék és több szakmai szervezet részéről.

A brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató szolgáltatása ugyanis az elmúlt időszakban hetente már több mint félmillió embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy elkülönítésbe kell vonulniuk, miután környezetükben valakinek a koronavírustesztje pozitív lett – számolt be róla az MTI. Jonathan Ashworth, munkáspárti képviselő elmondta: nagyon sokakat dühítene, ha az ország vezető politikusai nem vonulnának karanténba.

– Az emberek azt gondolnák, hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak Boris Johnsonra és Rishi Sunakra, mint mindenki másra – nyilatkozta az ellenzéki politikus.

Boris Johnson brit miniszterelnök karanténban tölti a szabadság napját
Fotó: MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn

A brit kormánynak sikerült elérnie azt a célját, hogy az enyhítés napjáig minden egyesült királyságbeli felnőtt lakosnak felajánlják a koronavírus elleni oltóanyagot. A 66,5 milliós országban eddig több mint 46 millióan kapták meg az első oltásukat, mindkét dózist pedig közel 36 millióan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.