Feloszlatná Maduro a venezuelai alkotmányozó gyűlést

Venezuelában december 6-án tartanak parlamenti választást, a nagyobb ellenzéki pártok már bejelentették a bojkottját. Az Egyesült Államok és az EU pedig jelezte, nem fogják elfogadni az eredményt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 18. 11:51
MADURO MOROS, Nicols
Caracas, 2020. június 30. A Miraflores elnöki palota által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél Caracasban 2020. június 29-én. A venezuelai államfõ hétfõn kiutasította országából az Európai Unió nagykövetét, miután a közösség szankciókat rendelt el több venezuelai tisztségviselõ ellen, amiért ellehetetlenítették az ellenzéki többségû parlament munkáját. MTI/EPA/EFE/Miraflores Palace Press Office HANDOUT Fotó: Miraflores Palace Press Office HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuelában a decemberi parlamenti választások után feloszlatják a 2017-ben létrehozott alkotmányozó gyűlést – jelentette be Nicolás Maduro elnök helyi idő szerint hétfőn egy videókonferencián.

Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amelyet az ellenzék ellenőriz. Az alkotmányozó gyűlésben kizárólag Maduro hívei vesznek részt, és afféle párhuzamos parlamentnek számító testületként működik 2017 júliusa óta azzal a céllal, hogy az ellenzéki tömegtüntetések hatására kidolgozza az alaptörvény módosítását, bár erről a munkáról a hatóságok még nem jelentettek be semmit.

Azóta a tényleges parlament lényegében cselekvésképtelen a latin-amerikai országban, a legfelső bíróság 2017 óta valamennyi határozatát megsemmisíti. Az alkotmányozó gyűlés azonnali hatállyal alkalmazandó rendeleteket ad ki.

Juan Guaidó parlamenti házelnök, ellenzéki vezető másfél éve csatázik Maduro elnökkel a hatalomért: Guaidó 2019 januárjában kikiáltotta magát ideiglenes elnöknek, és mintegy hatvan ország el is ismerte őt Venezuela legitim vezetőjeként.

Venezuelában december 6-án tartanak parlamenti választást, és Nicolás Maduro abban bízik, hogy a törvényhozásban is többséghez juthat. A nagyobb ellenzéki pártok már bejelentették, hogy bojkottálni fogják a választást, és az Egyesült Államok is előre közölte, hogy nem fogja elismerni a szavazás eredményét. Az Európai Unió pedig arra szólított fel, hogy halasszák el a választást, mert jelenleg nincsenek meg a „nyílt és tiszta” voksoláshoz szükséges körülmények.

Az erős ellenzéki nyomás és a romokban heverő gazdasági helyzet ellenére Maduro kézben tartja a hatalmat: maga mögött tudhatja a hadsereg, illetve Oroszország és Kína támogatását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.