Felszámolná országában az újságírást a „manilai Trump“

Zetelaki Réka
2019. 10. 17. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Motorbalesetet szenvedett Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek 74 éves elnöke – jelentett tegnap a nemzetközi sajtó annak az államfőnek a kisebb sérüléseiről, aki alig egy hete számolt be súlyos autoimmunbetegségéről is. De a délkelet-ázsiai országot 2016 óta vezető politikus – akit az ottani Donald Trumpként is emlegetnek – nem csak az egészséggel áll hadilábon.

A The New York Times riportban számolt be arról, az elnök komoly háborút vív a helyi médiával és a nemzetközi szervezetekkel is. „Kémek, dögkeselyűk, csavargók!” – így nevezte az elnök a szigetek újságíróit, és kijelentette, szíve szerint „végezne az újságírással” a 107 millió fős országban. „Csak azért, mert újságíró vagy, nem mentesülsz az alól, hogy téged is likvidáljanak, ha egy szarházi vagy”, tett rá egy lapáttal az államfő. A helyzet annak nyomán mérgesedett el ennyire Manilában, hogy a Rappler című helyi híroldal kritikus hangvételű riportokat kezdett közölni az elnökről, illetve főleg Duterte drogellenes háborújáról.

Az elnök már a megválasztását megelőzően azzal kampányolt, hogy harcot indít az illegális kábítószer-kereskedelem ellen. Posztjára kerülve azonnal nekifogott a tisztogatásnak. Csak az első hónapban már háromszáz emberrel végeztek a hatóságok. Három évvel később már több ezerre emelkedett az áldozatok száma; egyes források 4–12 ezer halottról számoltak be, míg mások szerint az áldozatok száma akár harmincezer is lehetett. Duterte mindenesetre komoly harcra kényszerült a nemzetközi szervezetekkel is: az ENSZ, illetve az Amnesty International civil jogvédői többször is szót emeltek a „likvidálások” ellen.

Újságírók rögzítették: a hivatalos sajtó hírei nem egyeznek a szemtanúk beszámolóival. Több ezer olyan lövöldözésről tettek említést, amelyek a hatóságok oldalán láthatatlanok maradtak. Az elnök erre saját médiaplatformjait vetette be az ellenkampányba. Jelezte, egyesek álhíreket terjesztenek, „a közhangulatot akarják manipulálni”, a kormányzatot támogató hírességek pedig „presstitute”-nak – vagyis angol szójátékkal élve sajtóprostituáltnak – nevezték az ellenzéki újságírókat.

A Rappler ellen eljárás is indult azzal a váddal, hogy külföldieknek akarja átjátszani a hatalmat, miután a híroldalba másfél millió dollárt fektetett be közvetve Pierre Omidyar, az eBay internetes aukciósoldal alapítója. Az újságírók szerint veszélyessé vált a drogellenes műveletekről tudósítani, többen is börtönbe kerültek „álhírterjesztés” vádja nyomán.

– Ha megkérdőjelezed a drogellenes kampányt, célpont leszel. El akarnak majd hallgattatni – nyilatkozta Maria Ressa, a Rappler oldal 57 éves újságírónője, akit szintén őrizetbe vettek, és akár 63 év börtönt kockáztat.

Duterte elszámoltatását már többször követelte a manilai ellenzék. A politikus korábban, még Davao város polgármestereként személyesen lőtt agyon több bűnözőt, és számos ítélet nélküli kivégzésre került sor a vezetése idején. 2017-ben az elnök – tinédzserek meggyilkolását követően, amiből botrány lett – néhány hónapra felfüggesztette a drogellenes harcot, ám hamar újra is indította. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júliusban fogadta el Izland javaslatát, amelynek értelmében kivizsgálják a Fülöp-szigeteki elnök „háborúja” során elkövetett több ezer gyilkosságot. Michelle Bachelet, az ENSZ emberjogi főbiztosa a tervek szerint 2020 júniusáig készíti el jelentését a helyzetről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.