Felszín alatti tórendszer lehetett egykoron a Marson

Az európai és amerikai űrszondák által készített felvételeken lévő kráterek arról tanúskodnak, hogy egykoron felszín alatti tórendszer lehetett a Marson.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 23:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Mars körüli pályán lévő űrszondái az első geológiai bizonyítékot szolgáltatták egy ősi felszín alatti vízrendszer létéről a vörös bolygón – írták olasz és holland kutatók a Journal of Geophysical Research című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A víz jelenléte a Marson régóta foglalkoztatja a tudósokat, mivel a vörös bolygón egykoron esetleg olyan feltételek uralkodhattak, amelyek a földi élet kialakulásához is vezettek. A Marson korábban észlelt jégfoltok arra utalnak, hogy lehetett vizes múlt ebben a sivár világban.

A kutatók szerint a Mars északi féltekéjén lévő tucatnyi, több kilométer mély kráterben észlelt medrek, tóformájú völgyek és legyező alakú üledék-lerakódások kialakulásához szükség lett volna víz jelenlétére.

Gian Gabriele Ori, a tanulmány társszerzője elmondta: az egyes tudósok szerint a Marson mintegy három-négy milliárd éve létezett óceán felszín alatti tavakkal kapcsolódhatott össze.

A kutatók látták agyag nyomait a Marson, ami szintén arra utal, hogy formálódásához hosszú időn át szükség lett volna víz jelenlétére.

Ralf Jaumann, a Német Űrkutatási Központ bolygókutatója szerint az ilyen helyek jó kiindulópontok lennének az ősi élet nyomait kutató, Marsra leszálló szondák számára.

Jack Mustard, a Brown Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban, megkérdőjelezte annak állításait, mondván ő nem látott bizonyítékot az adatokban felszín alatti tavakra.

„Én azonban valószínűleg egy szkeptikus marslakó vagyok” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.