Felszínre hozták a tudományos célból tenger alá süllyesztett bálnacsontokat

Három év után felszínre hozták a tudományos célból az amerikai Oregon partjainál a tenger alá süllyesztett kék bálna (Balaenoptera musculus) csontjait.

Forrás: MTI2019. 11. 25. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak közlése szerint a tervek szerint a csontokat összeillesztik, tanulmányozzák, majd kiállítják.

Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen. Kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén – mondta el Bruce Mate, az egyetem tengeriállat-kutató intézetének tudósa.

A kék bálnák a legnagyobb állatok, melyek valaha éltek a Földön, nagyobbak, mint a legnagyobb dinoszaurusz – mondta Mate.

„Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra” – tette hozzá.

A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket. Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó és abba halt bele.

Mate elmondta: a hajóval való ütközés csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már rossz egészségi állapotú volt. Véleménye szerint a hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

Az elmúlt héten mind a 365 csontot felszínre hozták, köztük az 5,5 méteres állkapocscsontokat és egy 2900 kilogrammos koponyát – áll az egyetem közleményében.

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és zsírokat. A hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása a szakértő szerint nagyjából egy évig fog tartani.

Mate szerint nagyon sok munkába kerül megtisztítani mindent. Nagyon fontos ugyanis eltávolítani az olajat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.

Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.