Feltételes forgalmazási engedély a Sinopharm vakcinájának

A 79,34 százalékos hatásosság megfelel az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 31. 8:51
Booth displaying coronavirus vaccine candidate from CNBG in Beijing
A Sinopharm vakcina hatékonysága sem marad el a versenytársakétól. Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája – jelentette be csütörtökön az oltóanyag fejlesztője, a cég leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG).

A cég előző nap közölte, hogy a klinikai tesztek eredményeinek időközi elemzése alapján a vakcina 79,34 százalékos védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés ellen. Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltóanyag, amelynek hatásosságáról hivatalos tájékoztatást adtak.

A feltételes engedély azt jelenti, hogy a kutatások még folynak, ezért a hatóságok további, a szer hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó adatokat kérhetnek be a gyártótól, különös tekintettel a különböző egészségügyi profillal rendelkező csoportoknál történő alkalmazásáról.

A Sinopharm vakcinája inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és

a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embereket a koronavírussal szemben.

A vállalat közlése szerint a két dózissal beoltott emberek 99,52 százalékánál magas volt a koronavírust semlegesíteni képes antitestek száma. Az oltóanyagot pedig általánosan biztonságosnak ítélték, jóllehet a hatásosságáról szóló közleményben nem tértek ki a mellékhatásokra.

A 79,34 százalékos hatásosság megfelel az Egészségügyi Világszervezet, valamint a kínai gyógyszeripari felügyelet követelményeinek, így a gyártó benyújtotta kérelmét a piacra bocsátáshoz. Az engedélyt a kínai gyógyszeripari felügyelet még szerdán meg is adta – derül ki a CNBG csütörtöki közleményéből.

Kínában egy júliusban elindított, sürgősségi program keretében már mintegy egymillió embert oltottak be három hazai fejlesztésű kísérleti vakcinával, köztük a Sinopharm két oltóanyagával. Egy újabb, ingyenes oltási kampányban pedig február elejéig

további ötvenmillió ember beoltását tűzték ki célul,

hogy ezzel szavatolják a kínai holdújév biztonságos megünneplését februárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.