Feltöltődés szemlélődéssel

Parkokban, erdőkben, úgy általában a természetben heti rendszerességgel eltöltött idő mindenképpen kell ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk.

2019. 06. 20. 16:18
null
Javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parkokban, erdőkben, úgy általában a természetben heti rendszerességgel eltöltött idő mindenképpen kell ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk – üzeni egy kutatás, ami önmagában nem jelent újdonságot, hiszen arról megannyi tanulmány született, hogy a szabad levegőn való tartózkodás kedvező hatással van a szervezetünkre.

Azonban senki sem számszerűsítette, hogy pontosan mennyi időt töltsünk a szabadban. Húszezer britet arról kérdeztek, hogy hány órát tartózkodtak a természetben a megelőző héten, valamint egészségükről és általános jólétükről is érdeklődtek. Azok, akik kevesebb mint két órát voltak a szabadban, nagy valószínűséggel nem nyilatkoztak túl pozitívan az egészségükről és a közérzetükről. Ám akik legalább százhúsz percet voltak a friss levegőn, jobb egészségnek örvendtek és boldogabbnak vallották magukat. A Scientific Reports nevű szaklapban megjelent elemzés szerint az emberek átlagosan heti 94 percet voltak a szabadban.

Javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt
Fotó: Havran Zoltán

– Ez a két óra nem sok idő, ráadásul tőlünk függ, hogy heti egy alkalommal tudjuk le vagy elaprózva, többször teszünk rövidebb kirándulásokat – idézte Mathew White-ot, az Exeter Egyetem kutatóját a New Scientist portál. Érdekes módon a szabadban töltött idő növelésével párhuzamosan nem érezték arányosan jobban magukat az emberek. Heti hat óra természetjárás nem jelentette azt, hogy ők háromszor olyan boldogok, mint akik két órát töltöttek el a szabadban.

Azt is megállapították, hogy a 120 perces küszöb egyaránt igaz a férfiakra és a nőkre, az idősekre és a fiatalokra, a különböző etnikai csoportokra, a gazdagokra és a szegényekre, a krónikus betegségben szenvedőkre és a különböző fogyatékosságban élőkre. Azaz mindenkire – és nemcsak a britekre, hanem valamennyi európaira. White szerint ezt a két órát nem kell futással tölteni, elég, ha leülünk a padra, pihenünk, hallgatjuk a madarakat. A kutatás társszerzője, a svédországi Uppsala Egyetemen dolgozó Terry Hartig szerint a természetben töltött idő jótékony hatása azzal magyarázható, hogy csökkenti a stresszt, a minőségi időtöltés lehetőségét kínálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.