Felügyelőbizottság: Maradjon a Facebookon a Macron-ellenes poszt

A techóriás lépéseit már többször bíráló tanács szerint a közösségi hálózat túl szigorú a muszlimok gyűlöletbeszédével szemben.

Forrás: Politico2021. 02. 13. 12:14
MACRON, Emmanuel; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2020. október 25. Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipõtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök elõzõ nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erõteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követõen. MTI/AP/Emrah Gürel Fotó: Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook által tavaly létrehozott, ám függetlenül működő felügyelőbizottság arra kötelezte a technológiai óriásvállalatot, hogy állítson vissza egy bejegyzést, amelyben Emmanuel Macron francia elnököt „ördögnek” nevezték, továbbá a felhasználó arra buzdította a muszlimokat, hogy lehetőség szerint folyamodjanak erőszakos cselekedetekhez – írta meg az amerikai Politico.com.

A negyven, jogi szakértőből álló felügyelőtanács (Oversight Board) – amelynek hatalmában áll eldönteni, hogy melyik bejegyzéseket törölheti végleg a közösségi médiaóriás – úgy ítélte meg, hogy a Facebook túlbuzgó volt, amikor eltávolította az indiai muszlim csoport bejegyzését. Hozzátették:

bár a bejegyzés lázító szándékú volt, nem jelentett közvetlen veszélyt, és az eltávolítása az emberek szólásszabadsághoz való alapvető jogát korlátozza.

A tavaly októberben közzétett bejegyzésben egy fénykép volt látható, amely arra utalt, hogy erőszakot fognak alkalmazni azokkal szemben, akik kigúnyolják Mohamed prófétát. A bejegyzésben Macront ördögnek nevezték, és bojkottot hirdettek a francia termékek ellen.

Lefátyolozott asszonyok az Emmanuel Macron francia elnök elleni tüntetésen az indonéziai Banda Acehben 2020. november 3-án. Samuel Paty középiskolai tanár brutális meggyilkolását követően Macron azt mondta, hogy Franciaországban továbbra is lehet Mohamed-karikatúrákat publikálni, valamint országa megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben
Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

A Facebook kijelentette, hogy a bejegyzés megszegte a felbujtással és az erőszakkal kapcsolatos közösségi normákat, ám azt is hozzáfűzte, hogy feszültséget szült a döntés meghozatala arról: mi az, ami átlépi a szólásszabadság határát, és valós erőszakkal fenyeget.

A felügyelőtanács pénteken közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy nem ért egyet a Facebook lépésével:

„A többségünk úgy gondolja, hogy a Facebook nem vizsgálta át alaposan a bejegyzés hátterét, valamint hogy a véleménynyilvánításra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normák alátámasztják a döntésünket a tartalom visszaállításáról.”

A bizottság szerint a techóriás túl érzékeny a platformján megjelenő, muszlim közösségeket célzó vagy tőlük eredő gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben.

A felügyelőtanács feladata részben az, hogy segítsen eldönteni a Facebooknak, melyik bejegyzések sértik a cég tartalmi előírásait, ám egyelőre csak azokat a bejegyzéseket vizsgálhatják felül, amelyeket a techóriás már eltávolított a felületéről.

Hét esetből ez a hatodik, hogy a felügyelőbizottság a Facebook ellen döntött. Jelenleg azzal foglalkoznak, hogy visszaállítsa-e a techóriás Donald Trump előző amerikai elnök felhasználói fiókját, erről várhatóan márciusban születik döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.