Fényt a sötétség helyett

Békét és megvilágosodást sürgetett a pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika lodzsájáról karácsony napján elmondott beszédében, amelyben sorra vette a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit.

Magyar Nemzet
2019. 12. 27. 13:44
Pope Francis leads the Angelus prayer at the Vatican
Ferenc pápa beszédében védelmet kért a kivándorlásra kényszerülteknek is Fotó: Remo Casilli Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békét és megvilágosodást sürgetett Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról karácsony napján elmondott beszédében, amelyben sorra vette a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit, majd urbi et orbi áldását adta Róma városára és az egész világra – írta a távirati iroda. A katolikus egyházfő Jézus születését a sötét és hideg éjszakát bevilágító szeretet lángjához hasonlította. Olyan fénynek nevezte azt, amely ma is magához szólítja a fizikai és lelki börtönökbe rabszolgaként bezárt embereket, és kivezeti őket onnan. Olasz nyelvű üzeneté­ben a pápa kijelentette: a mai világban is sötétség uralja a szíveket a személyes kapcsolatokban és a társadalom egészében is, ami gazdasági, geo­politikai és környezeti konfliktusokhoz vezet.

Az egyházfő fényt sürgetett a háborúk miatt szenvedő gyermekeknek a Közel-Keleten, mindenekelőtt Szíriában, ahol szerinte továbbra sem látni a harcok végét. Az érintett kormányoktól és a nemzetközi közösségtől arra is megoldást sürgetett, hogy a konfliktus befejezésével a térség népei biztonságban és békében élhessenek. Ferenc pápa a békét szorgalmazta a Szentföldön is, és szót ejtett a hitük miatt üldözöttekről, az elrabolt keresztény misszionáriusokról és hívőkről, valamint mindazokról, akik támadások áldozataivá válnak Afrikában.

Ferenc pápa beszédében védelmet kért a kivándorlásra kényszerülteknek is
Fotó: Reuters

Beszédében – amelyet több tízezren hallgattak a Szent Péter téren, milliók pedig közvetítések révén – a pápa védelmet és támaszt kért mindazoknak, akik igazságtalanságot szenvednek el, illetve kivándorlásra kényszerülnek egy biztonságosabb élet reményében. Az ilyen emberek temetővé változó sivatagokon és tengereken kelnek át, visszaéléseket szenvednek el, rabszolgasorba kényszerülnek, kínozzák őket, illetve a közöny falával is szembesülnek – sorolta hányattatásai­kat az egyházfő.

Tegnap, karácsony második napján Ferenc pápa a keresztény közösségek megújulására szólított fel az első vértanú, Szent István példáját idézve; szavai a latin nyelvű Úrangyala-imádság, az Angelus előtt hangzottak el. Szentesti homíliájában a pápa arról beszélt: Jézus születése a feltétel nélküli szeretet üzenetét jelenti az emberiség számára, amely ha meg akarja változtatni a világot, saját magával kell kezdenie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.