Ferenc pápa bezárva érzi magát

Forrás: MTI2020. 03. 08. 15:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta vasárnap Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „bezárva érzi magát”.„ Nagyon furcsa számomra is, hogy így kell veletek találkoznom, de veletek vagyok, látlak benneteket” – mondta a hívőknek. Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat. Az egyházfő a pápai lakosztály könyvtárterméből mondta el vasárnap déli beszédét egyenes internetes közvetítéssel. Általában ennek a teremnek a Szent Péter térre néző ablakából szokta felolvasni szavait a téren hallgató hívőknek és turistáknak. Ez az első alkalom a Vatikán modernkori történetében, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedésből nem a megszokott helyszínen mond beszédet. Beszéde végén Ferenc pápa közölte, azért egy pillanatra kinéz az ablakon, hogy ő is lássa a hívőket.

Ki is nyitotta az ablakot, és kipillantott, a Szent Péter téren állók tapssal üdvözölték. Sok turista nem tudta, hogy Ferenc pápa nem lesz személyesen jelen, és csak a téren felállított kivetítőkön látható. A Szent Péter tér és környéke egyébként is majdnem teljesen üres volt, pár százan voltak a pápai beszéd időpontjában a megszokott tízezrek helyett. Vatikán területén pénteken szigorították az óvintézkedéseket az után, hogy egy fertőzöttet diagnosztizáltak, további öt személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit is minimálisra csökkentették. Az egyházfő a reggeli misét is hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban.

A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, ismét egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet. A szentszéki sajtóközpont bejelentette, hogy április 3-ig lezárják a Vatikáni Múzeumot, a Szent Péter-bazilika alatti katakomba és ásatások területét, valamint a pápai állam többi múzeumként működő és látogatható részét.

A Szent Péter-bazilikát nem érinti az intézkedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.