Ferenc pápa: Semmilyen terror nem igazolható

Az egyházfő a beszédében felsorolta a világ konfliktusok sújtotta területeit, kiemelve többek között a szíriai nép helyzetét és a Közel-Kelet békéjét is.

Zetelaki Réka
2019. 04. 23. 12:24
Pope Francis leads the Easter Mass at St. Peter's Square
Az Úrra bízta az elhunytakat, imádkozott a sebesültekért. Ezrek követték a helyszínen a vigaszt adó szavakat Fotó: Vatican Media Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepi beszédében Ferenc pápa megemlékezett a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett robbantások áldozatai­ról. A katolikus egyházfő a szentmiséje után üzent a világnak a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról. A pápa „szerető közelségéről” biztosította a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családját és a sebesülteket. – Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek és soha nem igazolhatók – fogalmazott. Kiemelte, az Úrra bízza az elhunytakat és imádkozik a sebesültekért. – Korunk megannyi szenvedésével szemben az Élet Ura ne találjon minket hűvösnek és közönyösnek. Tegyen minket a hidak, nem pedig a falak építőivé – emelte ki. – Vessen véget a fegyverek zúgásának mind a háborús területen, mind a városainkban, és ösztönözze a nemzetek vezetőit, hogy véget vessenek a fegyverkezési versenynek és a fegyverek aggasztó terjedésének, különösen a gazdaságilag fejlettebb országokban! – idézte a pápát a Vatican News híroldal.

Az egyházfő a beszédében felsorolta a világ konfliktusok sújtotta területeit, kiemelve többek között a szíriai nép helyzetét és a Közel-Kelet békéjét is. „Húsvétkor függesszük tekintetünket a Közel-Keletre, amelyet folytonos széthúzás és feszültségek gyötörnek. A térség keresztényei továbbra is türelmes állhatatossággal tegyenek tanúságot a feltámadott Úrról és az életnek a halál fölött aratott győzelméről” – mondta. Afrikából Ferenc pápa Líbiát emelte ki, és buzdította a szemben álló feleket, hogy a párbeszédet válasszák a másik legyőzése helyett. A társadalmi feszültség, az erőszakos szélsőségbe átcsapó konfliktusok sújtotta kontinensen Burkina Fasót, Malit, Nigert, Nigériát és Kamerunt nevezte meg.

Az Úrra bízta az elhunytakat, imádkozott a sebesültekért. Ezrek követték a helyszínen a vigaszt adó szavakat
Fotó: Reuters

– Külön gondolok Szudánra, amely a politikai bizonytalanság korát éli, és ahol azt kívánom, hogy minden érintett szóhoz juthasson, és mindenki közösen munkálkodjon azon, hogy az ország szabadságra, fejlődésre és jólétre találhasson, hisz oly rég óta vágyik ezekre – mondta. Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében azt kérte, korunk számos szenvedésével szemben az emberiség ne maradjon rideg és közömbös. Az egyházfő egyben a rászorulók, a szegények, a munkanélküliek, a kirekesztettek befogadását szorgalmazta, azokkal együtt, akik „ajtóinkon kopogtatnak kenyeret, menedéket, méltóságuk elismerését keresve” – emlékeztetett az MTI.

Ferenc pápa húsvétkor számos helyen megjelent. Így nagycsütörtökön újfent egy büntetés-végrehajtási intézményben emlékezett meg az utolsó vacsoráról. Ezúttal a Róma közelében fekvő Velletri börtönében járt, ahol a szentmise keretében tizenkét fogoly lábát mosta meg, Jézus gesztusára emlékeztetve keresztény szokás szerint. Nagypénteken este a pápa vezette a keresztút szertartását a római Colosseumnál; ezt a világ minden részén élőben közvetítették. Nagyszombat este az egyházfő a Szent Péter-bazilikában négy olasz, két dél-amerikai, egy indonéziai és egy albán felnőttet részesített a keresztség szentségében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.