Fertőzés a parti diszkókban

Az azonosított esetek nagy része a tengerparthoz kötődik, a válságstáb új szigorításokat vezetett be.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 15:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar turisták kedvelt nyár végi, tengerparti autós úti céljait, így Olaszországot és Horvátországot is kedvezőtlenül érinti a koronavírusjárvány-helyzet; turisták is megfertőződtek, a korlátozások pedig torlódásokkal is együtt járnak a határon – jelentették hírügynökségek.

Egy nap leforgása alatt több mint ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki Olaszországban; utoljára május 12-én volt magasabb az egy nap alatt regisztrált új esetek száma – közölte a hét végén a római egészségügyi minisztérium.

Ezzel a 260 ezerhez közelített az olaszországi megbetegedések száma. A legtöbb új esetet a Rómát körülvevő Lazio tartományban regisztrálták. Számos fertőzött Szardínia szigetéről jött, de a betegek egy része Horvátországból, Franciaországból, Görögországból, Máltáról, Spanyolországból, Romániából, Ukrajnából, valamint az Egyesült Államokból érkezett turista. Sok fertőzött tünetmentes fiatal, és Lazio tartományban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

A horvát járványügyi válságstáb szombati közleményéből is az derült ki, hogy az országban azonosított esetek nagy része a tengerparthoz kötődik. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és ott is a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmácia megyére.

Mától két hétig a vendéglátóegységek csak a kerthelyiségekben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken legfeljebb húsz ember vehet részt. Csehországban pénteken első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma, és megállapították: az új betegek egy része olyan turista, aki Horvátországban nyaralt. A nyári szabadságolások kezdete óta 142 ilyen esetet diagnosztizáltak a feltehetően külföldön megfertőződött összesen 320 cseh állampolgár között.

A szlovén kormány még csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot a vörös listára helyezte. A szlovén állampolgároknak máig kellett hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírusteszttel. A Szlovéniába behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, és ismét csak a fiatalok a leginkább érintettek.

Fotó: Pexels

A járványhelyzet a turisták közlekedésére is kihat. Több kilométeres torlódás alakult ki tegnap a szlovén–osztrák határon az osztrák szigorítások miatt, ezért a horvát külügyminisztérium azt kérte Bécstől, intézkedjen a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Ausztria ugyanis szombat éjféltől új korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben, és minden onnét érkezőt szigorúan ellenőriznek, azokat is, akik csak átutazóban vannak. Az új rendelet szerint az utasoknak a határon regisztrálniuk kell az egészségügyi hatóságoknál.

A szlovén határőrség közlése szerint Bécs nem értesítette őket az új szigorításról. A horvát sajtó szerint pedig a turisták nem tudtak az új szabályozásról, ezért sokan élelem és víz nélkül maradtak. Voltak, akik szombaton tíz-tizennégy órát is várakoztak a határon, köztük sok német és holland állampolgár.

Koncerten tesztelték a covid–19-et

Három koncertet rendeztek szombaton a németországi Lipcsében; mind a hármon az énekes-dalszerző Tim Bendzko szolgáltatta a talpalávalót. Az eseményt a Hallei Egyetem rendezte, szigorúan tudományos céllal. Hogy a kockázatokat minimálisra csökkentsék, nagyjából 1500, 18–50 éves önkéntest a koncert előtt két nappal tesztelték koronavírusra, és mindannyian szájmaszkot viseltek.

A kutatók három forgatókönyvet vizsgáltak: egy járvány előtti állapotot, szigorúbb higiéniás szabályokat és némi fizikai távolságtartást alkalmazó, valamint egy feleakkora közönség előtt tartott, a másfél méteres távolságot szigorúan betartató protokollt. A tudósok minden résztvevőt nyomkövetővel láttak el, hogy feltérképezzék mozgásukat, kezüket pedig foszforeszkáló géllel kenték be, hogy felmérjék, mihez nyúlnak a leggyakrabban. Az adatokat várhatóan hat héten belül kielemzik, és reményeik szerint ezek segítségével közelebbi becslést tudnak majd adni arról, hogy mekkora veszélyt jelentenek a beltéri tömegrendezvények.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.