Feszült évfordulóra készülhet India

A pakisztáni külügyminisztérium levélben kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását az Iszlámábád és Újdelhi között Kasmír ügyében kiéleződött feszültség miatt.

2019. 08. 15. 14:15
null
Üres utcák és állig felfegyverzett rendőrök a vitatott tartomány fővárosában Fotó: MTI/AP/Dar Jaszin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pakisztáni külügyminisztérium levélben kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását az Iszlámábád és Újdelhi között Kasmír ügyében kiéleződött feszültség miatt – jelentették hírügynökségek az MTI szerint. „A helyzet közvetlen fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra” – áll Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter levelében. Kuresi hangsúlyozta, hogy Újdelhi az augusztus 5-i bejelentéssel, miszerint visszavonja Kasmír általa ellenőrzött részének (Dzsammu és Kasmír államnak) alkotmányos autonómiáját, pusztán megkísérli az államot végleg magához csatolni. A levél figyelmeztet: elképzelhető, hogy India összetűzést provokál Pakisztánnal azért, hogy elterelje a figyelmet az itt elkövetett atrocitásokról.

Augusztus 5-e óta az in­diai hatóságok több száz embert – köztük számos politikust és munkatársaikat – vették őrizetbe Dzsammu és Kasmír államban, hogy elfojtsák a tagállam különleges alkotmányos státusának elvétele miatti tiltakozásokat. Dzsammu és Kasmír korábbi jogállása lehetővé tette, hogy az államnak – az egyetlen muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást.

Üres utcák és állig felfegyverzett rendőrök a vitatott tartomány fővárosában
Fotó: MTI/AP/Dar Jaszin

A kasmíri konfliktus a két ország függetlenségi megemlékezésein is mindig megjelenik. „Pakisztán támogatja a Kasmír India által ellenőrzött részén élők küzdelmét az önrendelkezésért” – jelentette ki Imran Hán pakisztáni miniszterelnök Muzaffarábádban, Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területének a központjában, az ország függetlenné válásának 72. évfordulója alkalmából elmondott beszédében. India ma ünnepli függetlenné válásának évfordulóját, ebből az alkalomból különleges biztonsági intézkedésekre számítanak Kasmírban. Iszlámábád bejelentette azt is, hogy augusztus 15-én – tiltakozva az újdelhi döntés ellen – Pakisztánban félárbócra eresztik a zászlókat a kormányzati épületeken. Pakisztánban számos tüntetést szerveztek tegnapra, hogy tiltakozzanak Kasmír megszállása ellen.

Bár India és Pakisztán elvben egy napon jött létre a brit megosztással, csak India ünnepli augusztus 15-én a függetlenségét. Az Egyesült Királyság 1948. augusztus 15-én két, egymástól független domíniumként határozta meg Indiát és Pakisztánt, amelyeknek akkor még nem voltak tagjai az úgynevezett hercegi államok, amelyek élén egy britekkel szövetséges helyi uralkodó állt. A hercegek később saját döntésüknek megfelelően csatlakozhattak Indiához vagy Pakisztánhoz. Kasmír problémáját is egy ilyen döntés alapozta meg, ugyanis a hegyes-völgyes terület is hercegi állam volt, amelynek uralkodója hindu, lakossága viszont muszlim. A herceg először teljes függetlenséget akart, majd mégis Indiát választotta, aggódva a pakisztáni hadsereg támadása miatt. Juganadh hercege ugyanakkor mogul leszármazottként muszlim volt, s Pakisztánt választotta, ám a hindu többségű lakosság fellázadt, az indiai hadsereg pedig bevonult a kicsiny hercegségbe.

Jószolgálati háború

Egy szépségipari előadáson csapott össze India és Pakisztán egy-egy ismert képviselője az Egyesült Államokban. Priyanka Chopra indiai színésznő, az ENSZ jószolgálati nagykövete tartott beszédet, amikor egy pakisztáni származású aktivista, Ayesha Malik visszaidézte az egykori világszépe februári Twitter-üzenetét. Ebben az állt: „Jai Hind” (Dicsőség Indiának). A színésznő pedig arra írta ezt, amikor hazája és első számú ellensége, Pakisztán a háború szélére sodródott, s szó esett nukleáris arzenáljukról is. Maliktól elvették a mikrofont a Beautycon nevű rendezvény szervezői, Chopra pedig azt mondta, nem támogatja a háborút, de hazafias érzelmű. Pakisztán emberi jogi minisztere arra szólította fel az ügyben az UNICEF-et, hogy vonja vissza Chopra nagyköveti kinevezését, mivel üzenetével a nukleáris háborút támogatja. Az indiai álomgyár, Bo­l­lywood – ellentétben tengerentúli társával – egyértelműen nacionalista irányultságú, az idei választáson számos nagy nevű sztár nyíltan támogatta a kormányzó s most is győztes Bharatija Dzsanata Pártot. A választások előtt került a mozikba a Narendra Modi miniszterelnök című film, amely a BJP kormányfőjének életét mutatta be igen hízelgő fényben. A címszerepet játszó Vivek Oberoi a kampány során 900 bollywoodi szereplőt kért fel, hogy támogassák a nacionalista párt újraválasztását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.