Figyelmeztető üzenet Ankarának

Ritkán van egyetértés az amerikai republikánus és demokrata szenátorok között, most azonban — megelégelve, hogy a NATO-tag Törökország nem mond le az orosz gyártmányú légvédelmi rendszer beszerzésének tervéről — együttesen terjesztettek be egy törvényjavaslatot, amely ötmillió eurós katonai támogatást engedélyezne Ciprusnak. A javaslat elemzők szerint egyértelmű üzenet Ankarának.

2019. 04. 12. 17:16
The F-35 Lightning II, also known as the Joint Strike Fighter (JSF), is shown in this March 2010 file photograph
Az F-35-ös a világ legkorszerűbb harci gépe. Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankara még tavaly megállapodott Moszkvával abban, hogy utóbbi Sz–400 légvédelmi rakétarendszerrel szereli fel Törökország hadseregét 2,5 milliárd dollárért, a rendszer telepítésére pedig a tervek szerint 2019 októberében kerülne sor. Az orosz–török alku azonban több szempontból is problémás az Egyesült Államoknak, illetve a NATO-tagállamoknak.

Törökország ugyanis az észak-atlanti szövetség második legnagyobb ereje mind a személyi állományt, mind a költségvetést tekintve, a szövetségesek pedig egyöntetűen óriási biztonsági kockázatot látnak abban, hogy orosz technika jelenhet meg a NATO egyik tagállamában. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Ankara nemcsak Moszkvával kötött – Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint már visszavonhatatlan – üzletet, de közben Washingtontól is megrendelte az amerikai Patriot védelmi rendszert; s ami még fontosabb: a szintén amerikai gyártmányú F–35-ös vadászgépekből is rendeltek száz darabot.

Washington ugyanakkor értésükre adta, fel sem merülhet, hogy a törökök egyszerre rendelkezzenek a világ legmodernebb vadászgépeivel és az orosz légvédelmi rakétarendszerrel, hiszen érzékeny információk juthatnának illetéktelen kezekbe, amely az egész katonai szövetséget súlyos veszélybe sodorná.

Erdoganék egyelőre biztosan lemondhatnak az F–35-ös gépekről
Fotó: Reuters

Ankara azonban nem tágított – ezt elégelték meg a minap Washingtonban, és terjesztett be Marco Rubio republikánus szenátor Robert Menendez demokrata kollégájával közösen egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében feloldanák a Ciprussal szemben 1987 óta érvényben lévő fegyverembargót, amelynek célja az volt, hogy elősegítse a békét a ciprusi konfliktusban. A törvényjavaslat azért is lehet lakmuszpapír a hónapok óta feszült amerikai–török kapcsolatokban, mivel a görög–török feszültség egyébként is ellentéteket szült az észak-atlanti szövetségen belül, elemzők szerint tehát könnyen lehet, hogy a kiéleződött helyzet odáig vezet, hogy Törökország válaszút elé kerül.

Washington számára egyébként azért is fontos a törvényjavaslat, mert az felgyorsítaná az erőforrásokban, elsősorban földgázban gazdag terület kiaknázását. Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, és 1974-től megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét, válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és aggodalmat váltott ki a török cipriótákból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.