Fiktív izraeli gesztus az USA-nak

Új település alapítását kezdeményezte az izraeli kormány tegnap a Golán-fennsíkon, a falut Donald Trump amerikai elnökről nevezték el.

Magyar Nemzet
2019. 06. 17. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új település alapítását kezdeményezte az izraeli kormány tegnap a Golán-fennsíkon, a falut Donald Trump amerikai elnökről nevezték el. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel tisztelgett amerikai kollégája előtt, aki elismerte Izrael teljes fennhatóságát a megszállt régió felett. A jövőbeli települést Ramat Trumpnak, azaz Trump-dombnak nevezték el, a vasárnap délutáni ceremónián a miniszterelnök, miniszterei és az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman is részt vett.

Ünnepélyes névadás. Az ellenzék szenzációhajhászásról beszél
Fotó: REUTERS/Ammar Awad

„Történelmi jelentőségű nap a mai – fogalmazott Netanjahu. – Települést alapítunk a Golán-fennsíkon, ami hosszú ideje nem történt meg” – mondta az alig 1200 négyzetkilométeres, 1967 óta Izrael fennhatósága alatt lévő területről. Az ellenzék ugyanakkor puszta szenzációhajhászásnak nevezte az eseményt. „Aki olvas a sorok között, láthatja, hogy ez a »történelmi jelentőségű döntés« nem több, mint álpolitika-csinálás – mondta az ellenzéki Zvi Hauser, aki hosszú ideje küzd a térség elismertetéséért. – Nincs mögötte finanszírozás, nincsenek tervek, nincsenek meghatározott építési helyszínek, sem kötelező érvényű döntés arra nézve, hogy a település valóban felépüljön” – tette hozzá.

A Times of Israel híroldal megjegyzi, a kormánynak ennél jóval több feladata akad egy ilyen lépés megtétele előtt. Kiemeli, az izraeli kormány most kérte fel a helyi hatóságokat, illetve a pénzügyminisztériumot, hogy készítsenek ajánlásokat a településsel kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.