Finnország adna otthont a Biden–Putyin-találkozónak

Az orosz külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok a világ legkiszámíthatatlanabb állama lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 14. 15:17
BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök bejelenti a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagját a pennsylvaniai Pittsburgh-ben 2021. március 31-én. Fotó: Evan Vucci Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Finnország kész otthont adni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozójának

– jelentette be szerdán a finn elnöki hivatal. A bejelentést azt követően tették, hogy tegnapi telefonbeszélgetésük során Biden egy személyes találkozó lehetőségét vetette fel Putyinnak. Az indítvány értelmében a két elnöknek egy harmadik országban kellene találkoznia az elkövetkező hónapokban. A finn elnöki hivatal szerint mind az orosz, mind az amerikai félt tájékoztatták arról, hogy készek megszervezni egy ilyen találkozót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor elmondta, korainak tartja a két vezető esetleges találkozójának a részleteiről beszélni, azaz még egyelőre nem tartja helyénvalónak, hogy a csúcs lehetséges helyszíne és időpontja szóba kerüljön. A politikus továbbá bejelentette, hogy John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szerdára meghívást kapott Dmitrij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadóhoz.

– Oroszország tanulmányozni és elemezni fogja a Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójára vonatkozó washingtoni javaslatot

– jelentette ki Peszkov.

A politikus hozzátette: a két ország vezetői megállapodtak abban, hogy a témáról a továbbiakban diplomáciai csatornákon fognak tárgyalni. Peszkov szerint a készületek még nem kezdődtek meg, továbbá arra a kérdésre nem adott választ, vajon Moszkva az előzetes egyeztetés során fel fogja-e vetni, hogy Biden kérjen bocsánatot, amiért egy tévéinterjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint.

Az orosz tisztségviselő tárgyilagosnak nevezte a két elnök tegnapi, „időben meglehetősen hosszú” tárgyalásának a hangnemét. Közölte, hogy az Oroszországban elítélt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ügyéről nem ejtettek szót.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Vesztyi FM rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok nem követelheti Oroszországtól vagy bármely más országtól, hogy politikája kiszámítható legyen, miközben „az elmúlt tíz évben a világ legkiszámíthatatlanabb állama lett”. Kijelentésének az alátámasztására a klímaegyezmény, az iráni atomalku, a hadászati stabilitás és a nemzetközi szervezetekben való tagság kérdésében tanúsított amerikai magatartást hozta fel példának. Közölte, hogy Oroszország a kölcsönös előnyök elvére kívánja alapozni viszonyát az Egyesült Államok népével, de nem hagyhatja figyelmen kívül Washington oroszellenes retorikáját és lépéseit.

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Finnországban ülhetnek tárgyalóasztalhoz

– Azok a bejelentések és lépések, amelyeket (Washington részéről – a szerk.) hallottunk, nem hagyott számunkra más lehetőséget a helyzet leírására

– fogalmazott a politikus azzal kapcsolatban, hogy Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden Oroszország „ellenségének” minősítette az Egyesült Államokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.