Trump kövér puszikat ígért mindenkinek

Az amerikai elnök kigyógyult betegségéből, újult erővel vetette bele magát a kampányba.

Mártonffy Attila
2020. 10. 13. 10:36
TRUMP, Donald
Sanford, 2020. október 13. Donald Trump amerikai elnök támogatóihoz beszél a Florida állambeli Orlando Sanford nemzetközi repülõtéren. Fotó: John Raoux Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután legújabb vírustesztje is negatív lett, tegnap ismét kampánykörútra indult Donald Trump amerikai elnök – először azóta, hogy október 2-án bejelentette, elkapta a koronavírust. A Fehér Ház orvosa, Sean Conley hétfői közleményében leszögezte: Trump sorozatban negatív teszteket produkált, így nem fertőz. Az orvos ezzel zöld utat adott az elnöknek a kampány folytatásához. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) ugyanakkor idézte az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) augusztusi állásfoglalását, miszerint a Trumpnál alkalmazott Abbott-teszt önmagában nem elégséges a Covid–19-fertőzés kizárásához, és nem javasolt egyedüli tesztként alkalmazni sem a kezelés eredményességének alátámasztására, sem a páciens döntéseinek meghatározására – írja a távirati iroda.

Az Orlandóhoz közeli floridai Stanfordban tartott tegnapi szabadtéri gyűlés volt az első állomása Trump megszakított kampánykörútjának, az elnök ma Pennsylvaniába, szerdán Iowába, csütörtökön pedig Észak-Karolinába utazik. Az elnök maszk nélkül állt hívei elé, akik egymás hegyén-hátán tolongtak a szónoki emelvény előtt, többnyire szintén maszk nélkül.

– Már túl vagyok rajta, immunis vagyok, és hatalmasnak érzem magam. Meg fogok puszilni mindenkit a közönségben, a pasikat és a gyönyörű nőket, mindenki nagy kövér puszit fog kapni tőlem

– lelkendezett Trump egyórás beszéde bevezetőjében. Hozzátette: a koronavírus elleni biztonsági intézkedések túl drasztikusak voltak, s nagy károkat okoztak a gazdaságnak. Már csak három hét van vissza az elnökválasztásig, és a finisben Trump meg akarja változtatni a verseny dinamikáját, mivel a felmérések több fontos államban is a rivális Joe Biden előnyét mutatták ki.

Egyébként gőzerővel kampányol Biden is. A demokrata jelöltön szintén rendszeresen végeznek vírustesztet, a tegnapi teszt is negatív volt. A 78 éves politikus legutóbb Ohióban kampányolt, ahol Toledóban autógyári szervezett munkások előtt mondott beszédet. A Cincinnatiban tartott nagygyűlésén azonban túlharsogták őt Donald Trump hívei, akik „még négy évet” felkiáltásokkal szakították meg a beszédét. Ez kedvező jel lehet a jelenlegi elnöknek, hiszen Ohio támogatása nélkül eddig még egyetlen republikánus elnökjelölt sem győzött – hívja fel a figyelmet a Reuters brit hírügynökség.

Florida megnyerése is nagyon fontos lenne Trumpnak, hiszen ha itt veszít, esélye az újraválasztásra drámaian csökkenne.

Felmérések szerint az államban Biden kis mértékben vezet ellenfele előtt, s ezt különösen az idősebb választópolgároknak köszönheti. Trump 2016-ban mindössze 1,2 százalékpontos előnnyel szerezte meg Floridát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.