Főhős: A Sargentini-jelentés egy leporolt Tavares-jelentés

Forrás: HÍR TV2019. 05. 07. 17:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Főhős című műsorában az Unió árnyékjelentéseinek készítőit mutatjuk be. Olyan emberekről van szó, akik Magyarországot támadták. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy ők keményen megdolgoznak euróikért az EP-ben Rui Tavarestől Judith Sargentiniig.

Rui Tavares nem sokat tett le az asztalra. Csak arra lehet büszke, hogy a nevéről egy Magyarországot gyalázó jelentést is elneveztek. Ő mára kikopott az Európai Parlamentből, de mondatait nem tudjuk elfelejteni.

A portugál zöldpárti képviselőt 2013-ban kérte fel az Unió arra, hogy írjon egy jelentést Magyarországról. Az összeollózott dolgozatot letette az asztalra, majd megindult az elemzés és nagyon sok módosító javaslat született.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta: Magyarország folyamatosan a fekete bárány szerepét kapja. Ennek az első és legfontosabb oka az volt, hogy Magyarország nem volt hajlandó bevezetni különböző megszorító intézkedéseket a pénzügyi és gazdasági válság következtében, hanem a nagy nemzetközi vállalatokat, bankokat és telekommunikációs cégeket adóztatta meg.

Annyira álságos a nyugat-európai pénzügyi és politikai elit, hogy nem ezt rótta fel a magyar kormánynak, hanem különböző jogállamiság, demokrácia, médiaszabadság és egyéb európai uniós értékeknek nevezett csomagba helyezték el a kritikákat. Ilyen támadásokon keresztül próbáltak nyomást gyakorolni – fogalmazott.

Sitkei Levente, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője hozzátette: ebben az esetben nagyon úgy tűnt, hogy Rui Tavares egy olyan ember, aki megteszi a kötelességét, aztán pedig eltűnik.

2018. április végén tárgyalta az Európai Parlament LIBE Bizottsága a magyarországi jogállamiságról szóló holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini által jegyzett jelentést, mely szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter koncepciós eljárást emlegetett, a jelentést pedig aljas vádakat tartalmazó iratnak nevezte.

Végül a LIBE Bizottság 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal elfogadta a Sargentini-jelentést. Az Európai Parlament elé 2018. szeptember 11-én, plenáris ülésen került a javaslat. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország azzal érdemelte ki a jelentést, hogy elsőként lépett fel a bevándorlással szemben.

A Sargentini-jelentésről egy nappal később szavaztak az Európai Parlamentben. Mintegy 70 százalékos többséggel jóváhagyták a magyarországi helyzetről szóló jelentést és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló 7-es cikkely szerinti eljárást.

Törcsi Péter úgy fogalmazott: Tavares és Sargentini elhitették azt a saját választóikkal, hogy valamiért kiállnak és valamilyen tevékenységet valóban ellátnak az EP-ben.

Sitkei Levente kiemelte: A Tavares-jelentés és a Sargentini-jelentés között eltelt öt év és ezalatt az öt év alatt még az érvkészlet sem változott. Majdhogynem leporolták az elsőt és újra megcsinálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.