Fokozódik a bevándorlás

Elutasította a görög kormányfő Erdogan fenyegetését, mely szerint Ankara megnyitná a határokat a szíriai menekültek előtt Európa felé, ha nem kap pénzügyi segítséget az Európai Uniótól.

Zetelaki Réka
2019. 09. 10. 13:12
Migrants wait to board the Nissos Rodos passenger ship at the port of Mytilene on the island of Lesbos
Várakozás Leszbosznál. Ankara megnyitná a határokat Fotó: REUTERS/Elias Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a görög kormányfő Recep Tayyip Erdogan török elnök fenyegetését, mely szerint Ankara megnyitná a határokat a szíriai menekültek előtt Európa felé, ha nem kap pénzügyi segítséget az Európai Uniótól. Kiriákosz Micotákisz vasárnap Szalonikiben jelezte, Erdogant szívesen látják bármilyen tárgyalásra az EU-ban, ám nem veszik szívesen a fenyegetéseit. Abban azonban egyetértett a török elnökkel, hogy az uniós országok nem tesznek eleget az erősödő menekültáradat megfékezése és kezelése érdekében.

– Nem hagyhatjuk, hogy egy tagország elutasítsa 50 vagy 100 gyerek befogadását. Egyes uniós államok élvezni akarják a schengeni egyezmény által nyújtott előnyöket, de nem akarják kivenni a részüket a terhek elosztásából – hangoztatta Micotákisz.

Várakozás Leszbosznál. Ankara megnyitná a határokat
Fotó: REUTERS/Elias Marcou

Hétfőn közel 230 ember érkezett Leszboszra, a hét végén pedig 468-an érték el az Égei-tengeri görög szigeteket, számolt be a Kathimerini görög híroldal angol kiadása. Ezzel szeptemberben összesen 2240 ember érkezett Törökországból, augusztusban pedig 8103-an keltek át a tengeren az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint. Így a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén található, összesen hatezer férőhelyes regisztrációs központokban jelenleg több mint 24 ezren tartózkodnak.

A túlzsúfoltság enyhítése érdekében a görög vezetés több ezer menekültet telepített át a szárazföldre a szigetekről az utóbbi hetekben, elsősorban azokat, akik esélyesek a menekültstátus megszerzésére. Továbbra is problémát jelent ugyanakkor, hogy a menedékkérelmek feldolgozása a szakemberhiány miatt lassan halad. Az új, konzervatív görög kormány augusztus 31-én jelentett be egy intézkedéscsomagot, amelynek célja az egyre duzzadó menekültáradat kezelése, emlékeztet az MTI. Ennek keretében felgyorsítanák azon menekültek visszaküldését Törökországba, akiknek elutasították a kérelmét.

Az uniós határ másik oldalán is túlzsúfoltak a táborok: Törökországban négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A 2016 márciu­sában kötött EU–török megállapodás szerint Ankara több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni az Euró­pa felé tartó menekültáradatot. Erdogan múlt héten többször is felszólalt, hogy a megígért hatmilliárd eurónak (csaknem kétezermilliárd forintnak) körülbelül a felét folyósította az EU, miközben a török költségvetést megviseli a menekültek ellátása. Az elnök jelezte, hogy országa nem képes egyedül elviselni a terhet, ezért a határok megnyitásával fenyegetett. Natasha Bertraud, az EU migrációs szóvivője a múlt héten jelezte, Brüsszel 5,6 milliárd eurót utalt a törököknek. A törökök terve egymillió menekült visszatelepítése Szíria északi részére, ahol egy biztonsági övezetet alakítanának ki, házakat kezdenének építeni, hogy emberi körülményeket biztosítsanak nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.