Folytatódik a kereskedelmi háború

Az új rendelkezés értelmében Washington az eddigi tízről 25 százalékra emelte kétszázmil­liárd dollár értékű, mintegy 5700 tételt tartalmazó kínai importáru vámját.

Mártonffy Attila
2019. 05. 11. 11:12
U.S. President Trump responds to questions from reporters at the White House in Washington
Az amerikai elnök a nyomásgyakorlás sajátos módját választotta Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodás nélkül értek véget pénteken a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és Kína között mindössze néhány órával azután, hogy Donald Trump amerikai elnök a háborús hangulatot kiélezve újabb vámszankciókat léptetett életbe Peking ellen.

Az új rendelkezés értelmében Washington az eddigi tízről 25 százalékra emelte kétszázmil­liárd dollár értékű, mintegy 5700 tételt tartalmazó kínai importáru vámját. A pótvámok a fogyasztási cikkeket, egyebek mellett a mobiltelefonokat, a számítógépeket, a ruhaneműket és a játékokat érintik majd a legsúlyosabban.

Trump ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha a két félnek nem sikerül megállapodásra jutnia, az Egyesült Államok visszatér majd a régi gyakorlathoz, és maga fogja előállítani azokat az árucikkeket, amelyeket jelenleg Kína gyárt. Mint az egyik Twitter-bejegyzésében fogalmazott: a tarifák sokkal erősebbé teszik az országunkat, és nem gyengébbé! Hozzátette, Kínának nem az utolsó pillanatban kellene újratárgyalnia az alkut az Egyesült Államokkal.

Az amerikai elnök a nyomásgyakorlás sajátos módját választotta
Fotó: Reuters

Amerikai tisztségviselők Trump döntését azzal magyarázták, hogy a kétoldalú egyeztetések tizenegyedik fordulója előtt Peking váratlanul visszalépett korábbi ígéreteitől, a hét részből álló megállapodástervezetből ugyanis törölték azokat a szakaszokat, amelyekben Kína elkötelezi magát, hogy jogszabály-módosításokkal orvosolja az Egyesült Államok által kifogásolt kérdéseket.

Ezek az MTI szerint a szellemi tulajdon és a kereskedelmi titkok védelme, a kierőszakolt technológiatranszfer, a versenyszabályok, a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a valutaárfolyam befolyásolása. Peking tegnap este mély sajnálatát fejezte ki az amerikai lépésre vonatkozóan, a kínai ellenintézkedéseket azonban a kiadott közlemény nem részletezte.

Az Equilor befektetési szolgáltató pénteki elemzése szerint ugyanakkor a legegyszerűbb és ezért legvalószínűbb kínai válaszlépés a szójababvásárlások leállítása lehet, a legtöbb szójatermelő ugyanis az Egyesült Államok középnyugati részéről, Trump egyik legfontosabb szavazóbázisáról való.

Az Oxford Economics tanácsadócég szerint a büntetővámok mindkét félnek kárt okoznak. Az amerikai bruttó hazai termék (GDP) 0,3, a kínai pedig 0,8 százalékos csökkenése várható 2020-ban. Az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarája szerint a tagoknak immár negyede szenvedi az amerikaiak „nevetséges” tarifáinak káros hatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.