Folytatódik a maratoninak ígérkező EU-csúcs

A várakozások szerint Michel ezek alapján ma egy új költségvetési javaslatot is bemutat, ami a következő tárgyalási alapnak is betudható.

2020. 02. 21. 10:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt tizenegy órakor folytatódik az EU hétéves keretköltségvetéséről szóló uniós csúcstalálkozó Brüsszelben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyakorlatilag ma hajnalig bilaterális egyeztetéseket folytatott az országvezetőkkel. A várakozások szerint Michel ezek alapján ma egy új költségvetési javaslatot is bemutat, ami a következő tárgyalási alapnak is betudható. Diplomáciai források ugyanakkor továbbra is szkeptikusak a megegyezés lehetőségével kapcsolatban. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a „fukar” tagországok – Dánia, Hollandia, Svédország és Ausztria – magabiztosan képviselik az álláspontot, miszerint a hétéves büdzsének a huszonhetek bruttó nemzeti termékének (GNI) egy százalékában kell megállnia. Ragaszkodnak továbbá a számukra elérhetővé tett korrekciós mechanizmusokhoz, illetve az uniós kifizetések jogállamisági kritériumokhoz kötéséhez. Németország álláspontja is ehhez áll közel, bár friss források szerint a kancellár mindenekelőtt „több konkrétumot” szeretne látni a vázolt – így a jogállamiságot is magában foglaló – feltételrendszerben.

A hétéves büdzséről szóló megegyezés konszenzust igényel. A tárgyalások összetettsége miatt az is elképzelhető, hogy a csúcstalálkozó a hét végére húzódik, vagy egy másik alkalommal, újabb rendkívüli csúcstalálkozón folytatódik az alkufolyamat.

Ami a magyar álláspontot illeti, azt Orbán Viktor miniszterelnök már tegnap reggel ismertette Charles Michellel. A kormányfő korábban azt hangsúlyozta: hazánk mindenekelőtt a tisztességes költségvetésben érdekelt. A büdzsé tervezettel kapcsolatban – akárcsak a többség – Orbán Viktor is elégedetlen volt, mondván: abban igazságtalanságok vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.