Folytatódik a vérengzés Mexikóban

Bár az új mexikói elnök a bűnözés visszaszorítását ígérte, az első negyedévben közel tíz százalékkal nőtt a gyilkosságok száma az észak-amerikai országban.

Zetelaki Réka
2019. 04. 24. 17:16
Relatives take part in the funeral of 13 people who were killed by residents from the San Lucas Ixcotepec community over a reported decades-long land dispute, in Santa Maria Ecatepec, Oaxaca
Temetés San Lucasban tavaly. Még nem elég erős a rendőrség Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az új mexikói elnök a bűnözés visszaszorítását ígérte, az első negyedévben közel tíz százalékkal nőtt a gyilkosságok száma az észak-amerikai országban. Csaknem 8500 ember halt meg januártól márciusig erőszakcselekményekben – közölték tegnap a hatóságok. Múlt pénteken ráadásul újabb véres merénylet rázta meg az országot: tizennégy embert, köztük egy csecsemőt öltek meg Veracruz államban. Jorge Winckler államügyész szerint a gyilkosság két bűnbanda közötti viszály nyomán következett be, az indíték pedig a bosszú volt.

A nagypénteki vérengzésre az elnök két nappal később reagált. A decemberben hivatalába lépett Andrés Manuel López Obrador ugyanis korábban azt ígérte, csökkenti az erőszakot az országban. „Azon dolgozunk, hogy megoldjuk az erőszak és a bizonytalanság problémáját” – mondta a tragédia sújtotta államba utazva.

Temetés San Lucasban tavaly. Még nem elég erős a rendőrség
Fotó: Reuters

Obrador már több intézkedést is bejelentett, amelyek a bűnözés visszaszorítását célozzák, ám ezek hatása szerinte is csak fél éven belül érzékelhető majd. Obrador egyrészt szociális programok segítségével, munkahelyteremtéssel igyekszik alternatívát nyújtani azon fiatalok számára, akiknek jelenleg a bűnszervezetek jelentik a megélhetést.

A jelenleg is futó szociá­lis programok 14 millió embert érnek el a 130 milliós országban, a cél pedig az, hogy az év végéig ezt húszmillió főre terjesszék ki. Csak Veracruzban mintegy százezer fiatal dolgozik majd a Fiatalok építik a jövőt elnevezésű projekt keretében, havi 51 ezer forintnak megfelelő fizetésért. Az országban egyébként a minimálbér 45 ezer forintnak megfelelően alakul a Trading Economics gazdasági statisztikákat tömörítő oldal szerint. „A bűnszervezetek bázis nélkül maradnak majd” – mondta az elnök a nagyszabású programmal kapcsolatban.

Obrador emellett felállít egy különleges rendőri egységet, a Nemzeti Gárdát arra a célra, hogy segítsék a helyi hatóságok munkáját. A hetvenezer főt tömörítő gárda létrehozását már megszavazta a kongresszus, valamint az állami törvényhozások is, ám még egy ideig eltart a felállítása. Tavaly Mexikóban több mint 33 ezer gyilkossággal kapcsolatban indítottak nyomozást a hatóságok; ez a szám rekordot jelentett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.