Európa-szerte folytatódik az AstraZeneca-oltóanyagok beadása

Az EMA közölte, a vakcina biztonságos, és nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződéses esetekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 19. 10:40
null
A Fotó: Kirsty Wigglesworth Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több európai állam folytatja az Oxford–AstraZeneca-vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyag biztonságos és hatásos, alkalmazása nem növeli a vérrög kialakulásának a kockázatát. A közlemény amiatt is különösen fontos, hiszen több országban, például Németországban és Franciaországban is ezt a vakcinát alkalmazzák a legnagyobb számban.

– Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az EMA biztonságosnak minősítette a brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcináját

– közölte tegnap Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter. A szomszédos államban még hétfőn határozott arról a kormány, hogy az EMA döntéséig ideiglenesen leállítják a vakcina használatát.

Több szlovén politikus ma fogja megkapni a koronavírus elleni, AstraZeneca típusú védőoltást, többek közt Borut Pahor államfő, Janez Janša miniszterelnök, Igor Zorčič házelnök és Alojz Kovšca, a Nemzeti Tanács elnöke. Sajtóértesülések szerint Szlovéniában mintegy 14 ezer AstraZeneca-vakcina áll raktáron a felfüggesztés miatt. Az országban egyébként az oltottak mindössze néhány százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ez az érték nagyjából megegyezik a Pfizer–BioNTech-vakcina beadása után mellékhatást jelentők számával.

Az EMA közleménye szerint nincs bizonyíték arra, hogy az AstraZeneca oltóanyaga növelné a vérrögképződés kockázatát Fotó: EPA/Dominic Lipinski/Pool

– Péntektől folytatódik az oltások beadása az AstraZeneca-vakcinával

– jelentette be tegnap este Berlinben Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, kihangsúlyozva, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának a felfüggesztése.

A politikus elmondta, hogy az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről. Spahn továbbá ismertette, hogy Németországban már több mint 1,7 millió adagot adtak be az AstraZeneca-vakcinából, és 13 embernél – 12 nőnél és egy férfinál – lépett fel vérrögképződés az agyi vénákban az oltás beadása után.

– Ugyanakkor módosítjuk a készítmény dokumentációját, kiegészítik egy figyelmeztetéssel, amely arról szól, hogy mellékhatásként nagyon ritkán vérrögképződést okozhat az agyi vénákban 55 év alatti nőknél

– tette hozzá Klaus Cichutek, az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) vezetője. Cichutek hangsúlyozta továbbá, hogy az AstraZeneca-vakcina alkalmazása a trombózisos esetek ellenére nem jár vállalhatatlan egészségi kockázattal.

Az EMA tegnapi közleményét követően Lettország, Litvánia és Bulgária is visszatért az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazásához. Mindhárom országban ma kezdik újból beadni az oltóanyagokat, Litvániában szintén több politikus neve szerepel a listán: sajtóértesülések szerint ezzel a típusú vakcinával oltják be Gitanas Nausėda elnököt, Ingrida Šimonytė kormányfőt és Arūnas Dulkys egészségügyi minisztert is.

– Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot

– jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter tegnap Madridban.

A politikus hozzátette, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot. Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

– Egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között, igaz, ennek ellenkezőjét sem igazolták, ezért a vizsgálatok tovább folytatódnak

– mutatott rá María Jesús Lamas, a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) vezetője az EMA közleményét követően. Spanyolországban ez idáig 81 ezren kapták meg az AstraZeneca vakcináját, az oltottak közül három trombózisos esetről érkezett jelentés, az egyik személy életét vesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.