Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben

Ismét teljes erőbedobással küzd egymás ellen Izrael és a Hamász radikális iszlamista szervezet. A Gázai övezetben az izraeli légierő mért csapást a Hamász állásaira, miután az iszlamisták robbanóanyaggal töltött léggömbökkel támadtak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 12. 10:06
A Palestinian demonstrator jumps over burning tires during a protest against Trump's Middle East peace plan and in support of President Abbas, near the Jewish settlment of Beit El in the Israeli-occupied West Bank
A Palestinian demonstrator jumps over burning tires during a protest against U.S. President Donald Trump's Middle East peace plan and in support of President Mahmoud Abbas, near the Jewish settlement of Beit El in the Israeli-occupied West Bank February 11, 2020. REUTERS/Mohamad Torokman TPX IMAGES OF THE DAY - RC2CYE9Z5BW6 Fotó: Mohamad Torokman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli légierő a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira mért csapást szerdán válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket bocsátottak fel izraeli területek felé – számolt be a fegyveres erőkre hivatkozva a Times of Israel című híroldal. A cikk szerint a Hamász katonai bázisát, földalatti létesítményét, valamint egyik megfigyelőpontját érte támadás.

Korábban, kedden Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál. Ennek oka is a gyújtó léggömbök megjelenése volt. A gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az ilyen léggömbök becsapódása következtében számos tűz keletkezett, halálos áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.

Ebben a hónapban Izrael már kétszer is csapást mért a Hamász állásaira Gázában, megtorolandó a hasonló, augusztus 6. és 9. közötti léggömbös akciókat. Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, amelynek határait azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget uraló Hamásszal 2014-ben volt. Az Egyiptom közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.