Folytatódnak a kitoloncolások Németországból Afganisztánba

Folytatódnak a kitoloncolások Németországból Afganisztánba. Csütörtökön újabb, Németországból kitoloncolt afgán menedékkérőket szállító repülőgép érkezett az afganisztáni fővárosba, Kabulba. A gép fedélzetén 32 elutasított menedékkérő tartózkodott – közölték reptéri tisztviselők.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 20:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki volt a 23. csoportos kitoloncolás 2016 decembere óta. Azóta eddig összesen 565 embert küldtek vissza Németországból Afganisztánba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából és Törökországból 4219 afgán tért vissza hazájába, közülük önkéntesen mindössze 500.. Emellett az IOM szerint Pakisztánból és Iránból további 140 ezer afgán tért vissza Afganisztánba. Ezek a számok azonban csak azokra az emberekre vonatkoznak, akiket nem regisztrált menekültként az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), azaz nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel.

A kitoloncolások ugyanakkor vita tárgyát képezi Németországban, ugyanis Afganisztánban jelenleg is harcok folynak a kormányellenes tálib mozgalom, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen, ami naponta követel áldozatokat.

Egy ENSZ által kiadott jelentés szerint az idei év első három hónapja során 581 polgári személy vesztette életét és további 1192 sebesült meg az afganisztáni konfliktusban. A 2018-as év azonos időszakához képest ez 23 százalékos csökkenést jelent.

A tálibok áprilisban megindították a szokásos tavaszi hadjáratukat, azóta számos támadást követtek el ellenőrzőpontok és a kormányerők katonai támaszpontjai ellen. A New York Times című amerikai napilap adatai szerint április eleje és közepe között az afgán biztonsági erők 267 tagja halt meg harcokban az ország több tartományában.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító szélsőséges iszlamista mozgalom az ország jelentős részén komoly befolyással bír. A tálibok az Afganisztán területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.