Folytatódni fog a tiltakozáshullám

Az engedmény megbékítheti a lakosság egy kisebb részét, de a tüntetéshullám egészére nem lesz hatással – nyilatkozta Wil­ly Lam hongkongi politikai elemző.

2019. 09. 05. 6:50
A news conference of Hong Kong's Chief Executive Carrie Lam is televised in Hong Kong
A kormányzó élő adásban jelenti be a döntést. Kevesen figyelnek Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint folytatódni fognak a tüntetések Hongkongban azután is, hogy Carrie Lam, a különleges státussal rendelkező kínai terület kormányzója tegnap bejelentette: visszavonják a tizennegyedik hete tartó tüntetéseket kiváltó kiadatási törvénytervezetet. – Az engedmény megbékítheti a lakosság egy kisebb részét, de a tüntetéshullám egészére nem lesz hatással – nyilatkozta a The New York Times napilapnak Wil­ly Lam hongkongi politikai elemző. – Túlságosan megváltozott a tüntetések természete az elmúlt tizenhárom hétben ahhoz, hogy egy ilyen gesztussal ki lehessen elégíteni a dühös tömeget – mondta a The Guardian napilapnak Adam Ni Sydney-ben élő politológus.

A kormányzó élő adásban jelenti be a döntést. Kevesen figyelnek
Fotó: Reuters

A heves társadalmi ellenállást az a törvénytervezet váltotta ki, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. A Hongkong szuverenitását féltők erről hallani sem akartak, mondván, a jogszabályt majd arra fogja felhasználni Peking, hogy elhallgattassa kritikusait. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül a kormányzó lemondását is követelik egy ideje, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata. Lam tegnap azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a további követeléseket, de két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja a túlkapásokat.

Carrie Lam szerint a tüntetések sokkolták a társadalmat, az erőszak „nagyon veszélyes helyzet” felé löki Hongkongot. Joshua Wong aktivista úgy reagált Carrie Lam szavaira: a törvénytervezet visszavonása „túl kevés, túl későn”. Az egyik Peking-párti hongkongi politikus, Regina Ip azonban a BBC-nek nyilatkozva pozitív lépésről beszélt. Szerinte a tüntetések hátterében nem csupán a kiadatási törvénytervezet áll, hanem az egyre nagyobb jövedelemkülönbségek és a rossz lakhatási körülmények is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.