Franciaország a katedrálist megmentő tűzoltók előtt tiszteleg

Franciaország csütörtökön egész nap azon tűzoltói előtt tiszteleg, akik a minap megmentették a párizsi Notre-Dame-székesegyházat a pusztulástól, valamint kincseit a lángoktól.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotában különleges találkozón látja vendégül délután a tűzoltókat, és köszöni meg nekik hősiességüket. Az eseményen a kormány miniszterei is részt vesznek. Este a párizsi városházán koncertet adnak a tűzoltók tiszteletére. A városháza homlokzatára kifüggesztettek két hatalmas transzparenst, amelyekre idézeteket írtak Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regényéből.

Több mint 400 tűzoltó vett részt a hétfőn este kezdődött kilencórás küzdelemben a székesegyházban. A kitüntetendők között van Jean-Marc Fournier, a párizsi tűzoltóság lelkésze, aki segített megmenteni azt a töviskoronát, amely a katolikusok hite szerint Jézus Krisztusé volt keresztre feszítésekor. Egy másik Myriam Chudzinski, aki az egyik első volt a tetőre feljutó tűzoltók között. Teljes felszerelésben több száz lépcsőfokot kellett megmásznia egy szűk csigalépcsőn, mire felért az egyik toronyba. Mint kiderült, éppen a Notre-Dame-ban gyakorolt többször, hogy felkészüljön egy hasonló helyzetre.

A tűzzel kapcsolatban, amelyet balesetként kezelnek, már mintegy 40 embert hallgatott ki a rendőrség: a székesegyház személyzetének tagjait és munkásokat, akik az épület renoválásában vettek részt – közölte csütörtökön a párizsi ügyészség.

Eddig már sok száz millió eurót ajánlottak fel cégek és tehetős családok szerte a világból a székesegyház újjáépítésére. Az ArcelorMittal acélgyártó cég csütörtökön közölte: gyártmányaival járul hozzá a renováláshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.