Franciaország bejelentette egy fontos dzsihadista vezető megölését

Francia erők megölték Maliban a dzsihadisták egyik fontos vezetőjét – közölte kedd este Florence Parly francia védelmi miniszter.

Forrás: MTI2019. 11. 06. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A marokkói születésű Abu Abdel-Rahmán al-Magrebivel október elején végeztek egy, a mali hadsereggel összehangolt és az Egyesült Államok által támogatott bevetésben – mondta el Florence Parly annak a kormánygépnek a fedélzetén, amely Maliból vitte őt haza a Száhel-övezet több országát érintő körútjáról.

Az Ali Majcsu mozgalmi néven ismert dzsihadista, akit október 9-re virradó éjszaka Mali területén öltek meg, Parly szavai szerint „a második legkeresettebb terrorista volt a Száhel-övezetben”. 2012-ben csatlakozott az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezethez, amelynek szellemi vezetője lett. Majd 2017-ben megalapította az Iszlám és a Muszlimok Dicsőségének Szövetsége (GSIM) nevű, több csoportot egybe fűző szervezetet annak első számú vezetőjével, Ijád ag-Gálival együtt.

Az AQMI és a GSIM számos terrorcselekményt követett el Franciaország száhel-övezeti érdekeltségei ellen. Az utóbbi időben a GSIM jelentkezett például a szeptember végén, október elején Boulkessy és Mondoro településen végrehajtott, 53 mali katona halálával járó két terrorcselekmény elkövetőjeként. Ez a csoport vállalta magára a 2018. márciusi ouagadougoui támadást, amelyben nyolc embert öltek meg, de az al-Kaida műve volt a Burkina Fasó-i fővárosban 2016-ban és 2017-ben elkövetett két terrortámadás is, amely 30, illetve 19 ember életét követelte.

2014 óta Párizs mintegy 4500 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába – Maliba, Csádba, Burkina Fasóba, Nigerbe és Mauritániába – az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A Barkhane elődjét, a Serval hadműveletet Párizs a helyi iszlamisták Maliban 2012-ben végrehajtott államcsínyére válaszul indította el, azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.