Franciaország felkészült a brit kiesésre

Franciaország készen áll a megállapodás nélküli brexitre — erősítette meg Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter Ouistreham kikötővárosban a Nagy-Britannia felé közlekedő kompjáratoknál tartott határőrizeti próbán az MTI szerint. 

Magyar Nemzet
2019. 09. 13. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Franciaország készen áll. Készen állt már márciusban. És most még inkább készen áll. A próbák bizonyítják – fogalmazott a francia kormánytag a kikötőben, ahol a két ország határőrizeti szervei brexitfőpróbát tartanak a teherszállító járműveknek. A miniszter ugyanakkor aggodalmának adott hangot ­amiatt, „ahogyan a britek készülnek”. „Nem lehet néhány óra alatt egy olyan határt visszaépíteni, amely már évek óta nem létezik” – hangsúlyozta Gérald Darmanin, aki kiemelte: a francia oldalon nem lesznek dugók.

Ouistreham a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatorna harmadik legnagyobb kikötője a francia oldalon. A francia hatóságok augusztus vége óta tesztelik az új határellenőrzési informatikai rendszert, amelynek első főpróbáját az észak-franciaországi kikötővárosban, Calais-nál tartották a francia kormánytag és Michael Gove, a brit kormány megállapodás nélküli kilépésére való felkészülésért felelős államtitkárának jelenlété­ben. Az egy hónapig tartó próba célja – amelynek során a francia hatóságok mindent úgy csinálnak, mintha a brexit már megtörtént volna –, hogy a francia vállalatok október végére készen álljanak a határellenőrzés visszaállítására. „A délkelet-franciaországi Gre­noble-ban egy Nagy-Britanniába exportáló kisvállalkozó ezentúl mindent bejelenthet az interneten” – mondta két héttel ezelőtt példaként az államtitkár. „Vonalkódok lesznek, és rendszámleolvasók a határon, az áru közvetlenül mehet Nagy-Britanniába.

Fotó: REUTERS/Pascal Rossignol

A közelgő brexit felett érzett aggodalomra utal az is, hogy a brit belügyminisztérium friss adatai szerint meghaladta az 1,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 40 ezren kértek tartós letelepedési engedélyt. Azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitel-szerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért kell folyamodniuk. Becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él az Egyesült Királyságban. Az augusztus 31-i állapotot mutató lista élén a lengyelek állnak 240 300 folyamodvánnyal, őket a román állampolgárok követik 187 600 letelepedési kérvénnyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.