Franciaország meghosszabbította a rendkívüli állapotot

A francia nemzetgyűlés első olvasatban megszavazta szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások kihirdetéséhez törvényi keretet biztosító egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását, miközben az elmúlt 24 órában több mint 45 ezer új esetet azonosítottak, ami újabb napi rekordnak számít – jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénytervezetet 71 igen szavazattal 35 ellenében fogadták el a képviselők. A szenátus szerdán szavaz a javaslatról, a végleges elfogadás a parlament két házában november elején várható.

Míg tavasszal valamennyi politikai párt támogatta a vészhelyzet kihirdetését, ezúttal a baloldal és a jobboldal is bírálta az alsóházban a kormányt, hogy a vírusra hivatkozva „zárójelbe teszi a szabadságjogokat” és korlátozza az állampolgárok szabad mozgását.

A kormány tíz nappal ezelőtt rendeletben állította vissza az egészségügyi rendkívüli állapotot egy hónapra. A hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazásra van szükség. A február közepéig kért felhatalmazás ellenére a kormány bármikor feloldhatja a vészhelyzetet, amennyiben a helyzet javul.

A törvénytervezet szerint egyébként április 1-jéig lehetségesek korlátozások a vészhelyzetet követő átmeneti időszakban. A kérdés azért is kényes, mert elvileg ebben az időszakban esedékesek a regionális és megyei választások.

A perspektíva azonban a következő hetekben borúsnak ígérkezik. Olivier Véran egészségügyi miniszter a parlamenti vitában elmondta: – A következő napokban és hetekben a számok romlani fognak, bármit is teszünk.

Miközben a járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re kiterjesztette az éjszakai kijárási korlátozást, ami a franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint, az egészségügyi tárca szombat este közzétett adatai szerint a napi új esetszám újabb rekordot döntött: 45 422 új estet azonosítottak az elmúlt 24 órában a hatóságok az előző napi több mint 42 ezer után, a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma 1 086 497-re emelkedett.

A Covid–19-betegségben péntek óta 138-an haltak meg, ezzel 34 645-re emelkedett a járvány kezdete óta elhunytak száma.

A pozitív tesztek aránya szombaton elérte a 16 százalékot, miközben az előző nap 15,1, szeptember elején pedig még csak 4,5 százalék volt.

A súlyos betegek számának emelkedése valamelyest csökkent péntek óta: az elmúlt 24 órában 59-en kerültek intenzív osztályra, ahol jelenleg 2491 beteget látnak el. A francia kórházakban ötezer-nyolcszáz ágy áll rendelkezésre a súlyos betegeknek, de a kormány szerint a nem sürgős beavatkozások elhalasztásával az intenzív ágyak számát két héten belül hétezer-hétszázra lehet növelni. A járvány első hullámának tetőzésekor hétezer-kétszáz súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzött feküdt az intenzív osztályokon.

Amennyiben az este 9 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási korlátozással nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, a kormány a hét második felében „még keményebb intézkedésekről” dönthet. Jean Castex miniszterelnök szerint Emmanuel Macron államfő pénteken nem zárta ki az általános vesztegzár újbóli kihirdetésének lehetőségét sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.