Franciaország sem akarja a Nagy-Britanniába hívatlanul érkező bevándorlókat visszafogadni

Csütörtökön 17 csónakon 235 illegális bevándorló kísérelt meg a La Manche csatornán Nagy-Britanniába jutni.

Magyar Nemzet
2021. 03. 26. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium után Franciaország van soron: Nagy-Britannia ide akarja visszatoloncolni a szigetországba a La Manche csatornán érkező illegális bevándorlókat.

Csütörtökön 17 csónakon 235 illegális bevándorló kísérelt meg a La Manche csatornán Nagy-Britanniába jutni, a brit parti őrség a hajókat és utazóit őrizetbe vette. Az illegális bevándorlók Franciaország észak-nyugati részéről érkeztek, és a kedvező időjárásnak köszönhetően jutottak el egészen a brit partok közelébe.

Nagy-Britannia abba az európai országba akarja visszatoloncolni az illegálisan a területére érkező migránsokat, ahonnan azok érkeztek, pedig a brexit miatt a dublini egyezmény és annak megállapodásai már nem vonatkoznak az elvált felekre. – Meg kell találnunk a módját annak, hogy visszafordítsuk Franciaországba azokat a hajókat és utazóit, akik onnan indultak el hozzánk. Franciaország biztonságos terület, a bevándorlók elégedjenek meg azzal, hogy ott igényelnek letelepedést – nyilatkozta határozottan egy brit tisztviselő.

Csakhogy a La Manche csatorna másik oldalán lévő országok nem olyan fogadókészek most, hogy a dublini egyezmény már nem kötelezi őket az európai szolidaritásra és az illegális bevándorlók visszafogadására. Különösen, hogy Belgium és Franciaország is komoly bevándorlási krízissel küzd. Franciaország volt bevándorlásügyi minisztere, Patrick Stefanini is úgy nyilatkozott, hogy Franciaországnak nem feladata a La Manche csatornán a szigetországba tartó illegális migránsok visszafogadására azért, hogy a brit kormány teljesíteni tudja a brexittel kapcsolatos ígéreteit a választóinak.

A brit belügyminiszter, Priti Patel – aki maga is bevándorló hátterű családból származik – szerdán ismertette a brit kormány új, ambiciózus és igen szigorú bevándorlási politikáját, amely még mindig a dublini egyezmény korábbi gyakorlatát remélve akarja megoldani a más európai országokból érkező migránsok kérdését. Ez azonban – a belga és francia reakciókat látva – nem lesz egyszerű.

Nagy-Britannia, ami a brexit után továbbra is az illegális bevándorlók „Eldorádója”, 2019 és 2020 márciusa között 35 099 menedékkérelmet regisztrált, ami 11 százalékkal több az egy évvel korábban regisztrált kérelmeknél. A La Manche csatornán egész évben folyamatos az átkelés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.