Franciaországban a mostani harminc éve a leghosszabb közlekedési sztrájk

Harminc éve a leghosszabb sztrájkká vált csütörtökre Franciaországban a közlekedési dolgozók munkabeszüntetéses tiltakozása a kormány nyugdíjreform tervei ellen, és nincs kilátás a konfliktus rendezésére – hívta fel a figyelmet a francia hírügynökség.

Forrás: MTI2020. 01. 02. 23:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztrájk 29-ik napja tart. Legutóbb 1986-1987-ben volt ilyen hosszú munkabeszüntetés az állami vasúttársaság (SNCF) munkavállalói részéről, de az 28 nap után befejeződött.

A mostani is főként a vasúti közlekedést sújtja, valamint a Párizs térségét kiszolgáló tömegközlekedést. Jelenleg minden két nagysebességű TGV-vonatból átlagosan csak egy működik, kivételt az év végi forgalommal tettek, amikor háromból kettőt elindítottak.

Miközben a kormány kitart a jelenlegi 42 féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett – egy pontalapú számítással -, a legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány formailag nem akarja módosítani, a pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak.

A teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz 2027-től a kormányzat a 64 éves kort jelölte meg, ugyanakkor ettől a kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimálnyugdíj. A minimálnyugdíj összege jelenleg nem éri el a 700 eurót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.