Franciaországban oltóközpontokkal hoznák be a lemaradást

Az ország átoltottsága még a nem túl magas uniós átlagtól is elmarad némileg, ezért a kormány úgy döntött, hogy felgyorsítja az oltási kampányt. Bár az egészségügyi miniszter nemrég még az oltóközpontok hátrányairól nyilatkozott, most úgy tűnik, mégis ezt látják a legjobb megoldásnak a felzárkózásra. Az államfő bejelentése alapján mostantól éjt nappallá téve oltanának, hogy behozzák a lemaradást – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 03. 24. 16:57
null
Budapest, 2021. február 8. Oltáshoz készíti elõ egy nõvér a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az egészségügyi dolgozók oltásán Budapesten, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakrendelõjében kialakított oltóponton 2020. február 8-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi adatok szerint Franciaország átoltottsága 9,3 százalék lakosságarányosan, ami elmarad az uniós országok átlagától. Az ország ezzel az eredménnyel a középmezőnyben helyezkedik el. A listát Málta vezeti 23,9 százalékkal, Magyarország áll a második helyen 16,9 százalékkal, a harmadik pedig Finnország 13,2 százalékkal.

A francia egészségügyi minisztérium adatai szerint Franciaország eddig összesen 10 838 940 adag vakcinát kapott, ebből hat és fél millió személy kapta meg az első oltást, két és fél millió fő pedig mindkettőt.

Emmanuel Macron bejelentése alapján azonban ennél jóval nagyobb tempóra van szükség, ezért mostantól nem lesz sem hétvége, sem ünnepnap, folyamatosan biztosítani kívánják a lakosság oltását, akár még késő este is. A francia kormány célja ugyanis az, hogy április közepére tízmillió ember kapja meg legalább az első adag vakcinát.

Bár a Le Figaro értesülései szerint az ország vezetése eleinte ellenezte a nagy oltóközpontok kialakítását, mostanra megváltozott a véleményük. Az elkövetkező napokban ugyanis 35 nagy oltóközpontot hoznak létre, ahol a tervek szerint naponta ezer–kétezer embert tudnak majd beoltani. A cél az, hogy hamarosan minden megyében legyen legalább egy ilyen központ, mivel mindenképp fel kell gyorsítani az oltás menetét.

Ezt erősíti Olivier Véran egészségügyi miniszter Essonne megyében tett látogatásakor tett bejelentése, ami szerint áprilistól 35 nagy oltóközpontban kezdik meg az emberek tömeges oltását.

Sajtóértesülések szerint oltóközponttá alakítanak több stadiont is, így a jövő hónap elejétől Franciaország nemzeti stadionja, a Párizs északi részén, Seine-Saint-Denis-ben lévő Stade de France is oltóközponttá alakul.

Saint-Denis polgármestere, Mathieu Hanotin egy Twitter-bejegyzésben beszámolt róla, hogy már megkezdték a Stade de France stadionban az oltás megszervezését segítő munkaerő felvételét, mintegy hatvan embert alkalmaznak majd erre a feladatra. A tervek szerint április 6-án nyit majd a központ. A BFMTV információi alapján hetente tízezer ember beoltását tervezik a stadionban, melyet százhúsz fős személyzettel, köztük tűzoltók és ápolók alkalmazásával kívánnak megoldani.

A kormány terveiről beszélt Gérald Darmanin is egy interjúban. A belügyminiszter szavai szerint az újonnan létesítendő oltóközpontokban előreláthatóan heti félmillió embert tudnak majd beoltani.

A Le Figaro értesülései szerint a francia kormány kezdeti vonakodása a nagy oltóközpontok kialakításával szemben nem véletlen, ugyanis 2009-ben a H1N1-influenzajárvány idején már megpróbálkoztak ezzel a módszerrel. Akkor tornatermeket alakítottak át ideiglenes oltóközpontokká, de a kezdeményezés végül csúfosan megbukott. Összességében ugyanis csak 5,35 millió embert oltottak be, vagyis a beoltani kívánt lakosság 8,23 százalékát, a költségek azonban nagyon magasak voltak, közel másfél milliárd eurót költött az akkori kormány a projektre.

Olivier Véran egészségügyi miniszter emiatt múlt év végén még arról beszélt, hogy Franciaországban egyszer már próbálták az oltóközpontok kialakítását, de az nem működött. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem marad más választása a francia kormánynak, ha be szeretné hozni az átoltottsági lista élén szereplő országokkal szembeni hátrányát.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.